Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2009 10:50 - Осталгия или с насмешка за една трагедия.
Автор: edinstvena Категория: Политика   
Прочетен: 31483 Коментари: 70 Гласове:
0

Последна промяна: 16.05.2009 10:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 
Осталгия. Така наричат в Източна Германия носталгията по ГДР и времето на комунизма.

image През 2006 година Палатът на републиката – източногерманският парламент – беше разрушен.


Властите в Източен Берлин продължават да унищожават старите символи на комунизма. Огромният Палат на републиката падна жертва на експлозиви, резачки и бормашини и се превърна в купчина чакъл. Това, което преди години беше източногермански парламент, се оказа прекалено твърда хапка от ерата на комунизма за обединения германски стомах.

Но редом със събарянето на Палата на републиката се случва нещо странно. Иконите на Източна Германия се срутват, но носталгията по миналото и по ГДР – наричана тук Осталгия не си е отишла напълно.

На няколко минути от мястото, където преди се издигаше Палатът на републиката, се намира „Остел” – нов хотел, обзаведен изцяло по източногермански модел. Това е първият хотел в Германия, който е на тема ГДР. Като прекрачиш прага му оставаш с впечатлението, че Берлинската стена е все още на мястото си. На рецепцията часовници отмерват времето в Берлин, Москва, Пекин и Хавана. От тавана висят ГДР-лампи, а по масите има дребни източногермански телефони.
image



Комунистическата бакалия

image 18 години след падането на Берлинската стена в Германия се роди модата на Остел-ите – хотели, които напомнят на комунизма както отвън, така и отвътре. Снимка: Би Би Си

Стаите в хостела са украсени със снимки и предмети от паметни за Източна Германия събития, изровени от тавани и битпазари. Тапетите също са оригинални и изглеждат грозновати – в кафеви и оранжеви кръгове. За всеки, който изпитва носталгия по ГДР, това е перфектното място- далече от всякакъв технически прогрес и цивилизация. Освен ако няма нищо против да е в една стая с бившия комунистически лидер Ерих Хонекер, защото портретът му виси над всички легла. Както и с мразовитите лица на Маркс, Ленин и Сталин.

„18 години след падането на Берлинската стена, хората тъгуват за онези времена,” казва мениджърът на “остела” Оливие Зандер. „Когато падна стената, хората изхвърляха старите вещи на боклука. Сега си ги искат обратно. Идват тук и казват: „Ей, това е същото легло като на баба ми, и същият шкаф. Толкова са смешни.”

Не само хотелите обаче популяризират миналото в Берлин. С тази задача са се заели и търговците. Магазинът „Осткост” е пълен със стоки от бившата ГДР – от комунистическата версия на Кока Кола до източногерманското веро. Човек може да си купи дори полуготово картофено пюре или социалистическа горчица. Както и всякакви други комунистически помии, неядливи за съвременния нормален човек.

image При комунизма източногерманците мечтаеха за Кока Кола, но получаваха тази безвкусица.

Тези, които страдат от по-сериозна носталгия, могат да посетят музея на ГДР, в който се прожектират филми, запечатали как източногерманците маршируват усмихнати и махат на първомайските манифестации, как танцуват фокстрот или разпускат на нудистки плажове, как пеят съветските химни и страдат от душевна шизофрения.  Най- страшната болест, която роди комунизма по цял свят- в реалността да си едно, но в копнежите и мислите си съвсем друго. В действителност да махаш към трибуните на верните комунистичекси другари, но всъщност да чувстваш най- дълбока неприязън, ожесточение, безнадеждност и страх. И накрая да изгубиш себе си.

image Трабантът продължава да е един от неумиращите символи на ГДР и заема достойно място в експозицията на Музея на ГДР.

Някои обаче считат, че подобна носталгия е опасна и че може да накара германците да забравят за тъмната страна на живота при комунизма. Вера Ленгсфелд обаче няма да я забрави никога. Тя е бивш политически затворник в ГДР, а днес е екскурзовод в затвора, в който е лежала. Хоеншьонхаузен е берлински затвор, който е бил изцяло на подчинение на източногерманските тайни служби ЩАЗИ.

image Затворът на Щази от времето но комунизма Хоеншьонхаузен днес е музей, който може да служи като противоотрова за носталгията по комунизма.

Хоеншьонхаузен никога не е бил хотел. В течение на 40 години десетки хиляди политически затворници са били затваряни тук и са били подлагани на психологически издевателства. За да пречупят мозъците им и да сломят съпротивата им, на затворниците не им е било позволено дори да се поглеждат. Система от улични светофари в коридорите, светещи в зелено и червено, гарантирали, че затворниците няма да се засекат, когато ги извеждат за разпит. Представете си какво извращение може да роди този режим(!)

Малко късно, но Вера разбрала, че собственият й мъж я шпионира и че е информатор на ЩАЗИ. Затова не е странно, че не одобрява опитите на ГДР да се гледа с носталгия към една толкова страшна и жестока тоталитарна диктатура и издевателство:  „Опасно е да караме диктатурата да изглежда невинна,” казва Вера. „А никоя диктатура не е безобидна. В същността си тя е истински опасна за хората и това не трябва да се забравя.” Затова Вера иска колкото се може повече германци да видят килиите и залите за разпит в Хоеншьонхаузен като противоотрова за носталгията по ГДР, за да спрат да бъдат прекалено сантиментални по миналото.

Във въздуха в Хоеншьонхаузен не витае носталгия. Все още се усеща обаче миризмата на карцер – смес от прах и дезинфектанти, които са пропити в стените, подовете и вратите на килиите. За разлика от миризмата в Аушвиц, която всички казват, че била стряскаща, тук персонала не пърли предварително кокошки, за да създава чувство на достоверност на събитията у посетителите. Е, в Аушвиц има голяма нужда от театър и декори, но тук за съжаление всичко е истина.

Германският Християндемократичен съюз (ХДС) на канцлерката  Ангела Меркел също започна кампания за борба срещу носталгията по комунизма. Основната цел е да се спре възходът на набиращата сила нова Лява партия, която бе създадена от бивши комунисти и отцепили се социалдемократи. Още повече, Меркел защитава възгледите, че е недопустимо в третата икономика на света да съществува носталгия по една саморазрушаваща се, жестока и безмислена система. С голяма смелост и безкомпромистност Меркел заяви, че в Германия на мястото на всяка  една соц- сграда ще бъде издигнат небостъргач.



Страшно, че днес в 21 век, има хора, които изпитват носталгия по тези времена. Страшно, че в 21 век Русия беше на крачка да избере Сталин за най- великата си личност на всички времена.  Страшно, че упоритият неизкореним плевел на комунизма продължава да вирее на световна почва. И ако немците имат право да се надсмеят на миналото си, то ние нямаме. Нямаме, защото то е все още реалност. Защото все още има хора, които отиват и с чиста съвест и другарска традиция  пускат бюлетина за същата тази изедническа власт. Нямаме право, защото вече 20 години живеем в измайсторен преход и неслучваща се демокрация. Трябва първо да заплачем- горчиво и неутешимо. Да заплачем и да се самосъжалим. Заради това, че 20 години живеем, носталгично вкопчили се в най- голямата подигравка с човешката цивилизация, че живеем с умилението към една кражба на животи и души, с примирение към убийството на свободата. Трябва да заплачем.. А след това да се променим!


 

 



Тагове:   Германия,   носталгия,


Гласувай:
1



1. dorichela - Жалко е и че ни управлява гаден ко...
16.05.2009 11:20
Жалко е и че ни управлява гаден комунист, долен турчин и самозабравил се "българин". Жалко е, че внука на Тато казва "Върнете МИ държавата", жалко е, че търпим, жалки сме ние!
цитирай
2. edinstvena - А хората по света строят бъдеще в ...
16.05.2009 11:21
А хората по света строят бъдеще в същото време!Жалки сме ние..
цитирай
3. dorichela - Ние се гордеем с миналото си, не п...
16.05.2009 11:27
Ние се гордеем с миналото си, не правим нищо за настоящето си и се оплакваме какво ни чака в бъдеще
цитирай
4. merkator - В Германия...
16.05.2009 11:36
...тази носталгия не е страшна, поради малкият пронцент шизофреници! Културата, ценностната система, изкуството и възпитанието на повечето немци не се базира на 40-те години комунизъм, а на вековно аристократично и духовно образование!
Явно добре са се разбирали с конете:):):)
Но при нас е истинската трагедия! Нашата аграрна нация, лишена от интелект и свободолюбиви, силни личности едиствена прие с радост руският ботуш и болшевизма! Ако се разходиш по селата, а и в повечето големи градове 90% от хората ще се просълзят от умиление при споменаването на ссср или т. живков...а това вече е страшно, това вече е ТРАГЕДИЯ!!! Вони на чесън и вкиснала пот, образно казано :)
цитирай
5. edinstvena - merkator
16.05.2009 11:48
Това беше и моята идея :) Носталгията към комунизма е изключително вредно явление на балканска почва..
цитирай
6. flyco - ...
16.05.2009 12:06
Сигурен съм, че може да се постигне много по-ярък контраст ако се ползват снимки от България.
цитирай
7. borjanmljakov - Уви, ужасно е. Въпреки всичко, което се случи,
16.05.2009 12:10
в провинцията продължават да гласуват за бсп. Бай селяк е страшно загубен.
цитирай
8. boristodorov56 - Той да беше само селяка - с мед да го нахраниш.
16.05.2009 12:47
Тук в градовете лумпените и безмозъчните да не би да са по-малко?
То си е цалостен национален комплеск на липсата на адекватна умствена достатъчност.
И ерозирала до степен на разрушение общност от
индивиди - извън времето, пространството и материята. Там някъде в другото измерение.
В сюрреалистичното битие на "1984" и чалга генерацията и нейната майка соц. доктрината.
цитирай
9. edinstvena - Без думи съм. Днес в Благоевград до ...
16.05.2009 13:01
Без думи съм. Днес в Благоевград до колкото разбрах ще се провежда някаква агитация на БСП сред младите, едни познати ме караха да ходим на дискотека на DJ Balthazar в подкрепа на БСП. Тия хора са луди !!!
Пропагандата сред младите е страшна. Всички си мислим, че младото поколение е променено, мислещо и надеждно относно бъдещето, но израстват едни нови и закърнели мисловно комунистчета. Срам!
цитирай
10. анонимен - Защото десните се самоизяждат
16.05.2009 13:10
е така. А на 2 април т.г. ЕП прие най-накрая резолюзия, която поставя на една везна тоталитарните и авторитарните режими. Преди нея комунистите се измъкваха с аргумента, че през войната били част от антифашистките сили и затова и Западът не ги притискаше толкова сериозно.
Сега обаче това е железен аргумент срещу тях.
цитирай
11. nishtichko - Поздрави!
16.05.2009 13:15
Искам да те поздравя, Единствена, за това че отново си будната съвест на блог.бг! Този пост е толкова навременен и актуален, колкото е голяма необходимостта да се преборим с всяко умиление и носталгия към най- грозната история на България и света! Отново адмирациите ми!
цитирай
12. nkf - В Източни провинции на Германия...
16.05.2009 13:52
В Източни провинции на Германия-бившата ГДР- бацила на комунизма е нанесъл сериозни поражения.Може да прозвучи еретично,но мисля,че там пораженията са по-големи,отколкото в България,а и носталгията към времето на Ерих Хонекер е несравнимо по-голяма,отколкото носталгията към Живков тук.
Бих ви препоръчал един чудесен филм свързан с темата , казва се "Животът на другите" и го има в Замунда.нет.

Поздрави за темата ,Ели .
цитирай
13. edinstvena - Има и още един много добър филм на ...
16.05.2009 13:58
Има и още един много добър филм на тази тема: "Goodbye Lenin" се казва, отново е немски и е силен като послание :)
цитирай
14. thomas - :-)
16.05.2009 14:08
Щяхте да сте смешни, ама повече излизате жалки...

Я някой да ми каже през 70-те години ли ядяхме повече боклуци, или днес? Киселото мляко тогава ли нямаше вкус на истинско, или днес? Колбасите тогава ли бяха набумкани с химия и консерванти, или в днешните има повече? И никой ли още не разбра, че напитката кока-кола е жив боклук - и в оригиналната си версия, и в нескопосаните й копия.

Всеки, който е с акъла си, може да намери и недостатъци, и предимства във всяка епоха и при всеки вид управление. Да, при социализма предимствата са били по-малко, а недостатъците - повече. Точно затова той загуби битката и засега няма никакви шансове някъде отново да се превърне в действащ модел. Но какъв е смисъла да се вряска всеки път, когато някой го спомене без погнуса, а опита да погледне на него реално?!

Страшно се лъжете, че нашите социалисти, понеже са на власт, ще искат да направят социализъм. Нищо подобно. И те искат същото, което и всички други - да са отгоре и да могат да крадат. В това отношение разлика между политиците просто няма. Уви, това е истината. И всякакво размахване на чучела и призраци е просто част от играта по преминаването на властта от една в друга банда. А клакьорстването в полза на едните или другите не показва нищо друго, освен наивност или дори - глупост.
цитирай
15. анонимен - Докато...
16.05.2009 14:17
Докато ченгесари от първо до шесто управление на ДС свободно и с реваншистка гордост по всички телевизии ни учат на морал и родолюбие, възхваляват вършеното от тях и отричат гадостите, които са вършени, ще има носталгия не само у престарелите и вече безпомощни да се адаптират към сегашния живот, но и у младите " презареждащи се " внуци на същите индивиди.
цитирай
16. nkf - thomas, проявяваш характерното за ...
16.05.2009 14:21
thomas,проявяваш характерното за неокомунистите скодумие,опитвайки се някак си да реабилитираш комунизма.А кой е жалък и смешен,то си личи от поста ти.
цитирай
17. edinstvena - thomas
16.05.2009 14:23
А ти пък добре, че намина да ни отвориш очите :)))))

Не бих искала да отговарям на този коментар, защото тази дискусия е водена вече стотици пъти в блог пространството и никога не се стига до консенсус и разбиране. По мое мнение нормалните хора не могат да видят нищо нормално в тази власт. Е, сигурно колбасите са били по истински, но въпроса е колко и кога е било възможно да си ги купиш. Или ти си от тези, които помните белите камиончета, разнасящи скъпи и качествени стоки по домовете на партийните другари. Е ако си бил от тях, адмираций, но не забравяй, че е имало хора, които са се молели да имат късмета да хапнат 1 път в месеца леща. И сигурно моето семейство е било от тези хора. За да пиша тези постове, не го правя от фалшив антикомунизъм, а от болка и тревога. И ще вряскам всеки път, когато някой се опита да ме убеждава, че трябва да споменавам тези времена без погнуса.Ще вряскам и много повече, защото този половин век ограби моето семейство до крайност и без жал, ограби къщите ни, имотите ни, свободата ни, вярата ни- всичко ни взе. Какви са сегашните социалисти, както обичате да наричате комунистите, не ме интересува дали искат да крадат или да връщат тоталитарната власт. Интересува ме това, че в момента ме управлява синът на Димитър Станишев. Един от онези нещастни плужеци и поклонници на СССР, заради които бяха осъдени на смърт и нещастия хиляди хора в България, включително дядо ми. И ме управлява той, заради носталгията и примирението на хора като теб! И заради хубавото кисело мляко, което си ял! Глупости на търкалета..
цитирай
18. анонимен - Поста е много силен, дано повече ...
16.05.2009 14:42
Поста е много силен, дано повече хора се замислят и го прочетат! Браво единствена! Отново изненадваш приятно!
цитирай
19. thomas - @edinstvena
16.05.2009 14:54
Никога не съм бил от привилегированите, даже честно казано, не съм и знаел за тяхното съществуване, докато не падна комунизма, та да ни светнат демократите колко са били разглезени. Що се отнася до лещата, хайде малко по-сериозно, а? Макар и да съм бил дете, прекрасно си спомням, че я имаше във всеки магазин и струваше някакви стотинки. Както и доматите и всички други плодове и зеленчуци, които особено по пазарите бяха с качество, каквото днес няма не само у нас, но и в образцовите витрини на капитализма, освен на петорна цена, вече етикетирани като "органични". Но да не се отклоняваме. Ако ще си говорим за репресии, и моят дядо е бил от онези, на които властта е взела почти всичко. Но защо мислиш, че днес е много по-различно? Просто методите за репресия са други. Ако някой не слуша, или ще го отвлекат, или ще го накиснат за корупция, или ще му поръчат данъчна проверка. И наистина няма никакво значение дали онзи, който ще решава кой да бъде наказан, се казва Станишев, Костов, Доган или Борисов. Никой от тях не ни мисли доброто и това е нещо, което ще разбереш - рано или късно.
цитирай
20. edinstvena - thomas :)
16.05.2009 15:17
Това, че дядо ти е бил репресиран също говори единствено за твоето предателство и примирение към неговата жертва. Относно доматите щом за теб този въпрос е толкова съществен ще ти отговоря. И в момента си хапвам много вкусни домати, купени от кварталния зеленчуков на 1.35 килограма. Щом ти се ядат екологично чисти и естествено продукти просто не пазарувай от Кауфланд, Била и Метро, а от някое магазинче плод и зеленчук. Намират се качествени продукти, не преувеличавай излишно. Профанизира прекалено нещата и съжалявам, че паднах на нивото, но просто те съжалих, че не ядеш вкусна храна! Идеята на поста ми беше свързана със съвсем други послания, чисто морални. Идеята беше за едни душевни потребности, които явно обаче все още поривите към вкусното кисело мляко превъзхождат. Е то имаше една приказка "Ръцете и в тъга на две разчупват хляба" Да, за съжаление. Но това е послание, достойно за животните. Все още вярвам твърде много в човека, за който душевните пориви са преди качествените домати. И за който смъртта на 40 милиона са по- значителен факт от маслеността на социалистическото кисело мляко.

Относно Бойко, Доган, Костов, Юруков и още всякаква политическа измет, поразгледай блога ми, може би там ще откриеш, че отдавна съм разбрала, че сегашните не са по- добри. И че са същите комунитически наследници. Аз не вярвам във вятърни мелници :) Защото имам принципи.
цитирай
21. thomas - :-)
16.05.2009 15:23
Е, какво да се прави - аз ти падам в очите, ти ми се вдигаш... имам предвид, че си от малкото, които сложиха и Костов в списъка с лошите. Значи просто нямаме различия. За какво спорим тогава? Май само за това къде има хубави домати (и може би дали кока-колата е достижение или срам за капитализма) :-)

Но тогава да попитам... как го виждаш успешния изход от борбата?! След като съзнаваш, че всъщност всички, които се занимават с политика, са от лошите. Не се заблуждавай, че това е само защото са "наследници на комунистите". В края на краищата, 9 септември никога нямаше да дойде, ако политиците преди него бяха работили за благото на народа си, нали така?
цитирай
22. edinstvena - Е Костов ми е от най- големите &qu...
16.05.2009 15:26
Е Костов ми е от най- големите "любимци", доста съм писала за него :))))

Успешния изход от борбата го виждам в бъдеще, когато мине много време и комунистическата пумия се измие, сменят се поколенията и хората осъзнаят потребността от нормално, дясно управление. Не съм сигурна дали ще го доживея това, но вярвам.

А 9ти нямаше да го има ако българският народ беше малко по- образован и мислещ, та да не нарича окупаторите си освободители не им пееше тържествени съветски маршове :)))

А проблемът с доматите е поправим. Просто са наобходими малко усилия :)
цитирай
23. thomas - @edinstvena
16.05.2009 15:44
Ама няма да се разберем много лесно, докато пишеш пУмия и адмирациЙ. :-)

Що се отнася до осъзнаването на нужда от дясно управление, аз прекрасно я осъзнавам. Но хората... хората навсякъде по света всъщност искат нещо съвсем друго - да работят по-малко и да консумират повече. Което хич не е дясно, да знаеш... Разликите са само в това, че едни държави са по-богати и могат да осигурят нещо подобно на живеещите в тях (точно вчера се върнах от Холандия и там е такъв хипарски социализъм, че няма повече накъде), а в други (като нашата) на левите настроения на хората властта отговаря с шестдневни ваканции, които тотално разказват играта на бизнеса, а после и на него му мърморят, че плащал прекалено малко данъци и осигуровки, за да станат пенсиите "европейски".
цитирай
24. edinstvena - Хаплива забележка, но ще се опитам ...
16.05.2009 15:57
Хаплива забележка, но ще се опитам да понеса критиката :)

Относно това, което си казал по- долу точно комунизмът и левичарството възпитаха у хората стремежа към "клатенето на крака" Това съвсем не го отричам. Но в такъв случай ние наистина не сме в противоречие, освен по отношение на това, че едни хубави домати и вкусно кисело мляко не могат да оправдаят никое от безчинствата на тази власт, дори могат да бъдат забравени. Защото такива плюсове са незначителни и бледнеещи пред всички останали факти. Та така. По Европа все пак живеят добре. Дори Румъния, които били цигани по думите на голяма част от българите, осъдиха комунизма и сега имат по- висок стандарт. Но децата изучават в училище зверствата на комунизма. А това възпитава. Поклон пред такива решения! Не казвам, че трябва да се отречем от миналото си. Но трябва с достойнство да успеем да го погледнем реално. Носталгията към комунизма е вредна. И това не спирам да го твърдя :)
цитирай
25. thomas - Тц, тц, тц
16.05.2009 16:08
В Румъния имали по-висок стандарт. Нещо ги надценяваш - един дол дренки сме. И били осъдили комунизма. Само защото си направиха варварско шоу с убийството на своя диктатор? Аз пък се радвам, че ние не го направихме (въпреки че тогава сигурно щеше да ми хареса, защото и аз виждах нещата така, както ти ги виждаш сега). Хората по света предпочитат да не работят не защото така ги е научил комунизмът (все пак на повечето места не го е имало изобщо), ами точно обратното - самото му възникване е станало възможно заради вроденото им желание да дават колкото се може по-малко и да получават колкото се може повече. Е, в един момент някой им го е обещал под формата на обществена система, в която това ще е възможно, и те са го подкрепили. И със сигурност яко са се кефели на това, че техните нови идоли са започнали да тормозят и ограбват гадните капиталисти, които дотогава са ги карали да работят. Другото са легенди... Ако е за въпрос, и католическата църква бая народ е избила в името на вярата с помощта на инквизицията, ама не се сещам някой да я е поставил извън закона или пък в училище учениците да изучават зверствата й. И да ти кажа ли защо? Защото има достатъчно пари, за да си плаща и тя сама да контролира какво ще се изучава. :-)

Аз твърдя, че изкривяването на действителността за пропадандни цели не е хубаво нещо и никога не може да донесе дълготрайни резултати. А отричането на комунистическото минало, което е свързано с ужасно много карикатурни изкривявания на това какво се е случвало тогава. До едно време мислех, че това са просто спотнатнни мисли на хора, които са забравили времето, в което са живяли, сега съм убеден, че това е един внимателно режисиран процес на контролирано забравяне на миналото. Почти като в 1984 на Оруел.
цитирай
26. edinstvena - А аз пък съжалявам, че ние не го на...
16.05.2009 16:15
А аз пък съжалявам, че ние не го направихме, защото ако го бяхме, нямаше с най- голямата си наглост внукът му да ме призовава да МУ върна държавата от националния ефир :) Това е посмещище!

Относно забравянето на миналото, комунистите се опитаха всячески да потъпкат ценностите и посланията на историята, на Царска България и не великите българи преди нас. Та те изкараха Ботев борец срещу фашизма! Това е дълга тема, изкривяването на човешката психика от тях беше наистина режисиран процес. Точно като при Оруел. А той е ожесточаващо точен за много от нещата в тази си книга.
цитирай
27. анонимен - Поста ти е страшно точен и послан...
16.05.2009 16:17
Поста ти е страшно точен и посланието много силно! Поздрави!
цитирай
28. nishtichko - Охо, тук стана и дискусия :)
16.05.2009 16:29
Охо, тук стана и дискусия :)
цитирай
29. thomas - Едно не искаш да разбереш
16.05.2009 16:29
И капитализмът, и комунизмът, са просто методи за експлоатиране и контролиране на масите от малко управляващо малцинство. И двата са жестоки. И си приличат много повече, отколкото ти се иска. И разбира се, и двата правят всичко, за да се оплюят един друг. Не си мисли, че знаеш истината - и двете страни са се погрижили за това тя да е недостижима.
цитирай
30. edinstvena - Аз имам моята си истина, която от...
16.05.2009 16:32
Аз имам моята си истина, която отговаря на принципите и търсенията ми. Пък и не вярвам в съмнението като начин на анализ на действителнсотта :) То може да доведе само до пълно отричане. Аз вярвам на това, на което искам. И не се подавам на никаква пропаганда. Все пак всичко в историята и политиката е въпрос на собствено тълкуване. Все пак има истини, които не подлежат на коментар. Поне според моята субектувна оценка.
цитирай
31. анонимен - 000
16.05.2009 16:33
баси верно ли
цитирай
32. edinstvena - Анонимен
16.05.2009 16:34
Знаем ли ние, ти ще кажеш ?
цитирай
33. thomas - @edinstvena
16.05.2009 16:37
И ти онова за 40-те милиона убити смяташ, че е една от истините, които не подлежи на коментар ли? Аз пък съм убеден, че това е най-голямата като число лъжа в историята.
цитирай
34. edinstvena - Е тук вече възгледите ни ще тръгнат в ...
16.05.2009 16:37
Е тук вече възгледите ни ще тръгнат в радикално различни посоки предполагам :) Безсмилено е.
цитирай
35. thomas - @edinstvena
16.05.2009 16:51
Обърни внимание само на едно нещо. Как преди да падне социализмът, на никой от Запада не му хрумваше да говори даже и за по-малко милиони - дотогава и на Запад, и на Изток си беше известно, че най-голямото количество човешки жертви са дадени през Втората световна война, и повечето от тях - от страна на СССР (20 милиона руснаци срещу само 6 милиона от страна на германците). И едва след падането на СССР се започна истинската игра с числа. На теб това как ти се струва? Логично? Защото на мен ми се струва, че просто тогава вече някой реши да извади нож на вече умрялото куче. Защото то повече не може да се защити и да каже, че това не е било истина. И не ми казвай, че просто тази истина тогава не е достигала до нас, защото аз никак не бях послушен и до мен достигаше практически всичко, което BBC и Свободна Европа искаха да ни кажат. Е, това за милионите жертви на комунизма не беше част от него...
цитирай
36. freety - Капитализма е едно голямо зло, но за ...
16.05.2009 17:36
Капитализма е едно голямо зло, но за жалост нямаме по-добър вариант в момента. Не знам кои го беше казал но аз така го чувствам. Поздрави за поста както винаги си на ниво.
томас.. по последния коментар, само не изкарвай СССР като жертва на Втора Световна, защото много ще сбъркаш. :)
цитирай
37. thomas - @freety
16.05.2009 18:02
Жертва на Втората световна война са всички, които са участвали в нея. Честно казано, гледано от днешна гледна точка, не мога да разбера какво трябва да се обърка чак толкова в мозъците на хората, за да се състои подобно безумие. Но може би подценявам лошото в хората де - все пак то е толкова изобилно, пък и стремежът им към разваляне на баланса и несправедливост също е забележителен :-)
цитирай
38. tili - Не носталгия, а страх от свободата!
16.05.2009 18:04
Скоро по медиите мина новина за една орангутанка, която си направила приспособление, прекъснала алармата и избягала от клетката си. Повъртяла се малко насам-натам и се прибрала доброволно обратно. Това е - тесничко, мърляво, но познато.Интелигентна маймуна, но мързелива - как ми напомня за някои свои братовчеди!
цитирай
39. анонимен - Елена,
16.05.2009 18:45
стисках палци за теб в спора ти с Томас.За съжаление той те победи.Станахме свидетели как една яростна антикомунистка в твое лице и един привърженик на комунизма ,рядък циник като Томас, сближихте позициите си и започнахте да мислите еднакво.На едно становище сте,че всички в България са маскари.Е, имате малки различия за вкуса на доматите, но те са пренебрежими.
Оказва се,че хитростта, цинизма, коварството,подлостта , несправедливостта за сега побеждават добротата, справедливостта ,наивността, добродушието.
След този дебат с Томас,в който злото победи доброто, аз ,който по принцип съм оптимист, започвам да мисля негативно и се доближавам до твоята безнадеждност.
Дълго време ще те управлява " Един от онези нещастни плужеци и поклонници на СССР, заради които бяха осъдени на смърт и нещастия хиляди хора в България, включително дядо ми." И ще те управлява той не само заради хора като Томас ,но и заради хора ,като теб.Защото и двамата сте единомишленици,че в България всички са маскари.
Извинявай, ако съм те обидил с нещо.Поздрави!
Петър
цитирай
40. flyco - към thomas
16.05.2009 21:19
С грешка си, потърси я в себе си.
цитирай
41. edinstvena - Петре, добре дошъл в блога ми !
16.05.2009 21:30
Не зная защо си помисли, че с Томас позициите ни са близки, като ние през цялото време не стигнахме до съгласие. Просто се отказах да водя безсмислени спорове тъй като първо времето днес бе твърде хубаво, за да си седя у дома и второ относно такива обширни теми хора, които имат различни мнение не могат да стигнат до консенсус. Още повече не държа да налагам мнението си и истините си на никого, още по малко на някой любезен посетител на блога ми. Но нека приемем, че той е победил. Според мен всички политици в България, които на този етап имат шанс да участват във властта са абсолютни боклуци. И ако ще чакаш да ти кажа, че Костов е спасението, няма да го дочакаш този момент :) Така че просто нашите виждания с теб коренно се отдалечават относно това. Ще ме управляват същите, не ми казваш нищо ново. Но поради лошото стечение на обстоятелствата, че парите се въртят в затворен кръг от комунистически боклуци, в който кръг е въвлечен и любимецът Костов. А за политиката, Петре, трябват пари. Пък нека аз съм виновна и за това, че пролетта закъсня ако щеш :)))

Изобщо не си ме oбидил. Радвам се, че наминаваш :)
цитирай
42. flyco - и
16.05.2009 21:32
edinstvena, влизаш в блогрола ми независимо дали искаш или не :) Поздрави!
цитирай
43. edinstvena - Томас
16.05.2009 21:36
За да не се почувстйаш пренебрегнат ще ти отговоря и смятам да приключим този дебат :) Попита ме защо преди да падне социализма никой не си позволяваше да говори за комунистическите зверства, дори на Запад. Ами искам по пътя на най елементарната логика да те попитам според теб кож точно от Запада имаше полза от това тази истина да излезе на яве.. Прогнилата подлога Великобритания и Чърчил алкохолика.. не мисля.Полза имаха от истината победените. А победените, Томас, никога нямат право на глас. Затова и Хитлер бе обявен масово за демон, защото това се случва с победените. А победителите диктуват историята и "истините" нататък. И все пак имаше хора, които си позволяваха да говорят истината. Ще ти кажа единствено името на Георги Марков, което е достатъчно светло и показателно име. Всички знаем какво се случи с този достоен човек. И с всички като него, които дръзваха да говорят. Та затова, Томас.
цитирай
44. edinstvena - flyco :)
16.05.2009 21:37
Поласкана съм, благодаря ти. Усмивки!
цитирай
45. mitternacht - ...
16.05.2009 22:23
Поздравления за поредния гениален пост, просто няма смисъл да сипя похвали, щото си се вижда колко си е добро :)

Също щях да спомена "Сбогом Ленин"-много добър филм, особено за промити мозъци, та да видят колко грешат.

Та.... имаше някаква теза, че в социализма не е толкова лошо, щото сега ядем боклуци.Което честно казано е смешно.
Наистина ядем боклуци, но не в това е смисъла.Пита се ,защо го правим?!
Правим го, защото ни управляват същите тия пребоядисани социалисти, които са управлявали и тогава.Само дето сега уж сме по-свободни.Поне няма конц-лагери (истински).
Та, ако не ни управляваха тия хубавци, ако една заплата беше по 3 хилки евро, надали щяхме да ядем кучешки салами и още по-трудно определяеми кренвриши.Човече, не е виновно времето, виновни са дебелите гуши.
цитирай
46. borjanmljakov - В блогбеге привърженици на бсп от провинцията са
16.05.2009 22:58
djgator от града на типетата и mirogankov от плйеен.
цитирай
47. edinstvena - 46.
16.05.2009 23:16
Последните пък най- малко ме интересуват. Нека си живуркат жалките съветски животчета :)))))
цитирай
48. edinstvena - 45. Митернахт,
16.05.2009 23:18
Благодаря ти за хубавите думи, голям си симпатяга :)))

Иначе точно това, което си казал имах в предвид. За едните кренвирши ли ще оправдаваме комунизма. Вярно, че сме гладни, ама чак пък толкова :)))

Иначе държа да ти кажа, че ника ти мн ме кефи. С това немско звучене :)
цитирай
49. thomas - @edinstvena
17.05.2009 02:53
Извинявай, че не съм съгласен чак веднага да приключим дебата, ама каза още няколко интересни неща... Първо за Георги Марков. Ама нали всъщност и той, освен достоен човек, е бил и поне малко и "боец от тихия фронт", а и любимец на властта, преди да се обърне срещу нея? Така че случилото се с него е именно най-логичното - и при комунистите, и при техните врагове обикновено става точно това. Поправи ме, ако греша, но и съм го чел в онези романтични години, и съм чел за него, така че моят извод накрая беше този.

А заради мнението си за Костов ще имаш пълната ми подкрепа по много въпроси, дори и да не сме на едно мнение :-)

Особено интересно беше обаче да чуя онова, което каза за това кой би имал сметка от това светът да научи за зверствата на комунистите преди падането на комунизма. Усещам една рядко срещана и още по-рядко признавана насоченост на мисленето ти, за която наистина е по-добре за всички да не се говори много, но по неин повод ще спомена само това, че падането на комунизма въобще не смени победителите във Втората световна. Победителите, които така и никой не иска да назове по име, защото те дотолкова не обичат да бъдат споменавани и отличавани от останалите, че за да си го осигурят, дори измислиха и расизма и организираха борбата срещу него. Впрочем пак те бяха и в основата на временната победа на комунизма, както и на всички останали системи за контрол над масите :-)

Та мисълта ми беше, че германците и днес не са станали победители (и не се и очертава някаква промяна), така че фашизмът продължава да бъде размахван от все същите победители като много по-голямо плашило за света от комунизма. Просто победата на капиталистическата фракция при тях организира очернянето на конкуренцията - също един съвсем нормален процес.

@mitternacht
Казваш, че ако сме били богата страна, нямало да ядем боклуци. Всъщност истината е, че ползването за боклуци за храна на масите е практика, която взехме именно от капиталистическа индустриална система, при която стремежът към максимална ефективност и печалба просто налага използването на всякакви средства, които биха увеличили производителността - като се почне от изкуствени торове и изкуствени хранителни добавки за животните, та се стигне до генно модифициране на организми с цел увеличена производителност. Та всъщност днес и на запад, и у нас положнието е сходно - за да ядеш истинска храна - трябва не държавата ти да е богата, а самият ти да си над определено ниво по богатство, за да можеш да си позволиш да плащаш по няколко пъти повече за органични храни. На останалите и тук, и там, им се налага да мухат бургери и се възхищават на вкуса на кока-колата и "натуралните" сокове, производство на същата фирма.
цитирай
50. edinstvena - Ама точно така, Томас, съвсем ло...
17.05.2009 10:25
Ама точно така, Томас, съвсем логично е случилото се с всеки, който се опълчи срещу тази власт и дръгне да говори истини. Това казах и аз.

Относно немците и техните съюзници, аз с гордост бих назовала името на този достоен народ, не искат да се отличават от масите, защото след войната бяха мачкани на ниво нацинална психология. Този народ беше принуден да се отрече от лидера си и от част от историята си, ако искаше да се измъкне от тежката си следвоенна криза. И това беше съвсем естествено за една победена страна. НО не и правилно. Защото немците нямаха от какво да се срамуват. Германците са станали победители в очите на много хора, които прогледнаха за историята. А на практика няма и да станат победители. Просто след като се даде повече свобода на словото след падането на режима, то повече хора дръзнаха да говорят, защото страхът е съвсем човешко нещо. Военната пропаганда на руснаците беше по- силна, тя е много силна и днес. За това имаме нещастието от стените на елитни европейски университетни да ни гледат лицата на Ленин и Сталин. С какво са по- добри от Хитлер? С какво той е по- голям демон от тях? Кой го реши това? ВОйната го реши, Томас. Това ми бе мисълта за победителите и победените. Та моля ти се, Сталин щеше да бъде избран за една от най- великите личности на Русия. Не бих искала да споменавам за смъртта на колко милиона хора е отговорен лично той !

По същата логика като този въпрос, може да ме попиташ и например защо в момента в много страни по света е забранено и подсъдимо отричането на Холокоста? Поради подобни причини- интереси, пари, схеми, изгода.
цитирай
51. анонимен - kod 1515
17.05.2009 11:30
stra6no e 4e ima promiti mozaci kato tvoq.Govori6 za ne6ta ot koito nqma6 ponqtie...
цитирай
52. анонимен - kod 1515
17.05.2009 11:31
stra6no e ....
цитирай
53. mitternacht - ...
17.05.2009 11:43
Ами да, западняците се огояват, прав си, н отова е чисто техен избор.Човек ако желае, ако ще, може да наеме хора и място да му произвецдат чисто натурални зеленчуци.Сам го каза-стига да има пари.Ама тука пари не дават на народа.

Не че баба ми не произвежда сирене.Ама то е щото не сме избрали да ядем тебешир.
цитирай
54. nkf - Аз ще се намеся в разговора, допъ...
17.05.2009 23:51
Аз ще се намеся в разговора ,допълвайки някои неща.
Първо и най-важно.Такива като Томас да четат добре,буква по буква.Комунистическата система,олицетворявана и крепяща се от СССР,СИВ И "Варшавски договор" я няма.Тя се срути.СИВ се разпусна, Варшавският договор също-икономически и военно социализма капитулира.От картата на света изчезна и държавата СССР.Остатъците й-кагебистко-мутренска Русия е изолирана от цивилизования свят и тихо,методично, малко забележимо за средностатистическия гражданин, бива обграждана от военните сили на същия този цивилизован свят.
Скоро костите на тази прогнила държава здраво ще изпращят и ще навлезем в съвсем друга фаза на историята.Развъдникът на комунизъм-Москва този път няма да се оттърве.
Така,че всичките мечтания за комунизми и социализми са загуба на време,празни работи.
От друга страна, полемики откланящи истината и пробутващи подлите и замаскарани "тези" за това,че социализма не бил чак толкова лош,ами даже имал и хубави страни,говорят само едно,че този който ги пробутва няма елементарен човешки морал и нравствено е фалирал.Това едва ли може да се нарече човек.
Комунизма /социализма е Престъпна система на перманентен геноцид ,отговорен за смъртта на около 100.000.000 души по света.Система основана на ЕКСПРОПРИАЦИАТА (национализацията) на собствеността на хората и класовата борба (която в същност е гражданска война и унищожаване на население по класов и социален признак, както и вторични разпалвания на етнически и расови войни) са изначално зли и поставени на основата на кражбата,омразата и убийството.
Свеждането на тази тема до кебабчета,картофи и кисели млека е чиста форма на най-долна простотия и цинизъм.Подобен примитивизъм е характерна черта на точно дълбоко безнравствените типажи.
Но пък това е пряка последица на комунизма и на тази античовешка система.
Щом комунистите са убили критерия за добро и зло у някой човек,то те са си постигнали целта-убили са го като личност.
цитирай
55. thomas - @nkf
18.05.2009 10:21
Ти трябва да четеш внимателно. Това, че комунизъм в досегашния му вид вече няма и няма и тенденция някога да има, съм го казал аз. В тази връзка всички опити да се вади нож на умрялото куче, правят онези, които вадят този нож (като теб), да изглеждат жалки. Всъщност днес борбата изобщо не е за това каква обществена система да имаме - в края на краищата комунистите в последните години направиха най-десните реформи от началото на прехода досега - борбата е само кой да докопа кокала.

Що се отнася до това колко е закъсала и изолирана Русия, колкото и да ни се иска да е така, това няма нищо общо с истината, няма и да има. Повтаряш точно грешката на комунистите - и те са вярвали, че след като капитализмът един път се е издънил и им е дал възможност да вземат властта, това ще бъде завинаги. Никога не подценявай силата на ресурсите, с които една държава разполага. Спомни си как през 90-те Русия за по-малко от 10 години от напълно фалирала се превърна в просперираща държава, с която (отново) на всички им се налага да се съобразяват. Най-малкото за да не се окажат на студено през зимата. Така че известна дипломатичност не пречи даже и в поведението на пещерняци като теб.

Защо пещерняци? Ами защото изрази като "престъпна система на перманентен геноцид" (между другото оня ден бяха 40 милиона, кога успя да ги докараш до 100) няма как да са твои - те са прекалено сложни за човек, който пише "оттърве", "кебабчета". Тези думи се изговарят от едно зомби, което просто не може да мисли само. Всъщност за такъв човек ми се струва, че продукти като кебапче, картофи или кисело мляко са прекалено изискани - на него ще му отива само глозгането на кости директно от живо месо.

Тъпа работа... Дано поне не е заразна.
цитирай
56. edinstvena - Анонимен 51. и 52. ,
18.05.2009 12:49
Още по- страшно е, когато някакъв бъзлив и безлик анонимник се появи и сипе необоснована критика. Така че си гледай работата :)
цитирай
57. edinstvena - А ти, Томас, с твоята толерантност ...
18.05.2009 12:52
А ти, Томас, с твоята толерантност към извратеността наречена комунизъм, мислиш, че не изглеждаш жалък ли ? Доста наивни вярвания имаш, ако го мислиш...
цитирай
58. mem - Синдромът
19.05.2009 14:53
на привързването на заложниците към похитителя си е много пъти коментиран. :)
И може би тук-там малко носталгия по селските домати и циганската баница... но този вкус помнят само тези, които са имали баба и дядо, които помнят времето си на стопани отпреди 9,09,

7. borjanmljakov, 8. boristodorov56, мисля, че никак не сте прави за "бай селяк". От 4 години се преселихме да живеем на село и трябва да ти кажа, че бай ти селяк е много по-здраво стъпил на земята от спорещите на маса граждани и никой не се гласи да гласува за комунистите. Поне в селото, в което живеем е така.
цитирай
59. zaw12929 - Няма комунизъм! Има "Бост...
19.05.2009 15:33
Няма комунизъм! Има "Бостанско плашило" , само дето бостанът е обран от върлите демоктати- пребоядисани комунисти!
цитирай
60. edinstvena - Мем,
19.05.2009 15:45
Твърде възможно е да си права за селото, защото наглите селяни със селски манталитет и навици, комунизмът изпрати в градовете. И сега ние сме заляти от тяхната неграмотност и болни амбиции. Хората на село са земни и още по- силно усещат кризата на прехода. Сигурна съм в това :)
цитирай
61. mem - И на мене това
19.05.2009 16:40
ми прави впечатление, единствена. И като ги слушам как коментират, никак не се лъжат от супер герои или кебапчета. Много здравословни анализи правят и то главно в името на България.
цитирай
62. viovioi - Ми някои от западна Германия си плачат по Третия райх например!
27.05.2009 14:41
Защо источногерманците да не си поплачат за комунизма? По интересен ми е обаче факта който научих наскоро, че в Алемагне живеят и работят 1/2 милон турци. Имат ли си Партия? Ще си напрвят ли ДПС? Да им дадем нашето, че ни идва в повече. И като бонус да получат и Догана.
цитирай
63. edinstvena - Тези от Западна Германия, които си ...
27.05.2009 14:45
Тези от Западна Германия, които си плачат за Третия Райх аз в моя блог, както виждаш не ги упреквам :) Източногерманците също не упреквам, че с надсмешка си приплакват за комунизма. Упреквам нас българите в това, защото е ненормално! Защото комунизма в България и този в Източна Германия нямат нищо общо :) И защото те са го надмогнали, а ние тънем в мизерия и кал все още заради него. Вече повече от половин век.

Няма да си направят партия турците според мен. Защото там светът е цивилизован :)
цитирай
64. thomas - @edinstvena
27.05.2009 16:24
Знаеш ли, на българите не ни е проблема в това, че е имало комунизъм, а в това, че сме патриоти. Мислим си, че сме велик народ, мислим си, че преди комунизма у нас навсякъде са текли реки от мед и масло. Е да, ама не. Просто сме едно бедно, мързеливо и не особено умно народче, което лъже себе си открай време. А бедните навсякъде по света си остават бедни, освен ако не направят нещо много умно или не измислят начин да откраднат или излъжат някого. А ние и това не можем да направим в нужния мащаб, че да ни промени съдбата. Ако някога изобщо сме били богата държава, от това щеше да има някакви следи. А у нас други следи, освен от траките, няма. Цялото ни минало е примитивно и всичките ни хвалби са напразни. Впрочем, там, където държавите са били богати, комунизмът не е и успял да поникне. Изключвам Източна Германия, която е насила откъснато парче живо месо от тялото на победените във войната. Комунизмът е един модел на мечта за светло бъдеще, който работи само спрямо онези, които не се сещат за друг начин да постигнат такова.
цитирай
65. edinstvena - Точно така Томасе :) Комунизмът е ...
28.05.2009 18:37
Точно така Томасе :) Комунизмът е мечта и блян на нещастниците и нереализиралите се селски труженици да заемат високи постове без да имат нужните качества и квалификации. Комунизмът е единственият начин за същите тези доячи и миньори да стигнат до града без образование и неграмотни, да се реализират в служби, за чиято дейност нямат и ни най- малка представа. Точно така! Комунизмът е мечтата на бедняците и комплексарите от изстрадалия български народ за щастлив живот и справедливост. За останалите, за мислещите, за тези, които не се страхуват да говорят, за тези, които са творци, а не плява, за тези, които благоговеят пред нравствените устои, за тях комунизмът е най- жестоката машина за пречупване на човешки дух, най- страшният ограбвач и убиец на ценности и свободна воля. Това е комунизмът, Томас, много си прав. Една мечта на нехранимайковците, която промъквайки се като Троянски кон зарази и унищожи Европа.
цитирай
66. thomas - @edinstvena
28.05.2009 19:26
Ей, знаех си, че някъде надълбоко сме на едно и също мнение! :-) А сега нека си признаем и това, че описаните от теб хора по принцип са болшинство, което и обяснява защо комунизмът (и днешните му по-капиталистически варианти, но все още свирещи на социалната струна) среща толкова широка подкрепа.
цитирай
67. edinstvena - Абсолютно да. И изборите го пока...
28.05.2009 19:56
Абсолютно да. И изборите го показват. Защото ако се разходим из селцата, както някъде нагоре беше писал merkator, ще срещнем хиляди старци, които ще се просълзят от умиление при изричането на името на Живков и СССР. Болшинство са, ако не бяха монархията и авторитаризмът щяга да се проявят и осъществят в Бъглария, защото това са формите на държавно управление, които налагат аристократичните общества. Тук шансът аграрнота българска и нелепа нация да се съвземе и да поеме по пътя на цивилизована Европа вече е нищожен. Поради простата причина, че след '44 всякакъв елит и изобщо цвета на българското общество беше зверски избит, наплашен и ограбен. Не зная какво трябва да се случи, за да се отърсим от черното си минало. Може би чудо. Или дори нещо повече. Но не трябва да губим вяра. Иначе битката ще е предварително изгубена.
цитирай
68. boristodorov56 - http://ljube. com/imgs/2008/...
29.05.2009 20:54
http://ljube.com/imgs/2008/01/interviewwithgodbg1.swf
цитирай
69. toross - Страхотно е
17.06.2009 11:16
това, което сте написала - поздрави. И за клатко се върнах в ужасяващите години на комунизма...
цитирай
70. edinstvena - Благодаря ви :) Но искрено ви се и...
17.06.2009 12:03
Благодаря ви :) Но искрено ви се извинявам, че съм успяла да ви върна в тези години. Дано се чувствате освободен все пак!

Поздрави и от мен :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: edinstvena
Категория: Изкуство
Прочетен: 399654
Постинги: 74
Коментари: 648
Гласове: 1383
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031