Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2009 12:21 - Удари под кръста
Автор: edinstvena Категория: Политика   
Прочетен: 3129 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 20.04.2009 12:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



     През изминалата седмица нашумя скандалът около промените в Закона за избиране на народни представители. За пръв път в новата ни история президентът на републиката наложи вето върху изборен закон по повод на вдигането на бариерата за коалиции от 4% на 8%- месеци преди изборите. Явно на българите не им стига нахалната и крадлива финансова криза, затова управляващите от ДПС и БСП подложиха нова такава на тройна атака през седмицата- кризата на политическия морал. Последвалото развитие на българската политическа сцена бихме могли изцяло да оприличим на нагло купен футболен мач. Както всички знаем, когато съдията свири в полза на единия отбор, то тогава феновете на другия го освиркват и псуват без жал. Но това не би последвало да прави българският избирател- поради простата причина, че не е ясно кого трябва да псува.  Купувачите- очевадно БСП и ДСП или продаденият консерватор Яне Янев от ужопозицията. Ясно е, че замисълът на цялата тази процедура бе да се минимализира политическия шанс на дясната коалиция, в лицето на СДС и ДСБ, като предполагаем коалиционен партньор на ГЕРБ.

За осъществяването на подлия си план БСП и ДПС се нуждаеха от алиби. Най- вече когато промени в избирателния закон от такова естество се правят само три месеца преди изборите, което е меко казано съмнително.  Или както депутати от опозицията с болка казаха - готвиш се да играеш футболен мач, но излизайки на терена, разбираш, че всъщност трябва да играеш ръгби, още повече с предварително известен резултат.

На помощ на управляващите се притече по априори политическата проститутка от РЗС Яне Янев, който минути преди да изтече крайният срок за внасяне на предложения за  вкара поправка за увеличаване на изборният праг за двупартийни коалиции от 4 на 8 процента плюс по още един процент за всяка следваща партия в обединението. По стар български обичай, предложението бе мигновенно прието с мнозинството на БСП и ДПС. А представителите на двете партии с голяма ловкост обясниха, че всъщност предложението е дошло не от тях, а от опозицията!  Яне Янев с лекота им развърза ръцете да продължат предизборните си пазарлъци и им даде възможност още преди финала на този парламент да си построят следващия, за да получат възможността да "циркаджийстват" още 4 години.

Идеалният проект за БСП и ДПС доскоро беше, ГЕРБ, които са сочени за предполагаем победител в изборите, да не успеят да свормират парламент и по този начин властта отново да отиде при тях. Вторият благополучен вариант беше БСП и ДПС да управляват заедно с ГЕРБ и АТАКА и този вариант изглеждаше съвсем реален. Но с появата на дясната коалиция подлите сметки на двете управляващи партии започнаха да излизат криви. Поради простата причина, че започна да изглежда съвсем постижимо бъдещо дясноцентристко управление на сочената за победител в изборите ГЕРБ и коалиционен партньор в лицето на СДС и ДСБ. А това би се оказало сбъднат кошмар.

Или не съвсем, защото вече съвсем не е ясно кой е в опозиция и кой не.

Стана ясно, че управляващите се почувстваха притиснати да прибегнат до удари под кръста. И то в един изключително лош момент за дясната коалиция, която е пред "политически развод". Не е ясно кога изобщо СДС ще спре със скандалите и ще започне да излъчва предизборни послания, защото единственото което сега знаят привържениците на синята идея е, че не искат Костов във властта, както и че искат легално СДС. Е, и двете искания на десните избиратели изглеждат все по-непостижими, така че явно ДПС и БСП с удара си под кръста уцелиха където трябва. Дано само дясната коалиция не е импотента след този удар, въпреки че повече на къде? А предположенията, правени от политическите социолози за прескачане на новата изборна бариера от 8% изглеждат все още напълно безпочвени. Защото този скок явно стана преодолим само за шампиони.  А ако твърдим, че ДСБ и СДС са такива, то би било по-смешно и от виц.

Едно стана ясно обаче- че в България ляво и дясно са взаимнозаменими понятия, като любовници влеглото на стара лелка. Както и че понятия като опозиция и политическо достойнство не съществуват. Промени в избирателния закон, направени в последния момент винаги насаждат подозрение, че са в услуга на управляващите.  На два пъти в Австрия и Италия и по един път в Холандия и Гърция управляващите успяха да надхитрят опозицията с подобни спекулации и да спечелят избори чрез промени в избирателния закон, направени в последния момент преди изборите. В следствие на скандалите произлезлите по-късно парламенти в посочените държави приеха принцип, че промени в изборните закони влизат в сила не за предстоящите избори, а след това. В последствие към този принцип се присъединиха и редица други европейския страни. Може би бе редно и нашият парламент да приеме подобно решение, дори и в светлината на последните изменения в изборното законодателство. Но "редните" неща в държавата ни винаги остават неосъществени.

Последните занимания на кабинета "Станишев" силно контрастират с това, което всъщност трябва да прави едно правителство, изправено пред икономическа криза - да си спомним за нея все пак. Колкото и измислена да е тя в световен мащаб, в България тя е реалност. Защо ли вместо да вдигат предизборни бариери, управляващите не се фокусират най-накрая да свалят бариерите пред бизнеса? 

А отговорът е прост. Защото играта в България отдавна не е на политики.  Тя е свързана с прехвърлянето на старите корупционни мрежи независимо от изборния резултат. 

 Може би ще останете с впечатление, че защитавам по някакъв начин дясната коалиция. Ако прочетете предишни мои статии обаче ще ви стане ясно, че това съвсем не е така. Въпроса е принципен. Но вече не съм сигурна в речниковото значение на тази дума в българския език. Тук въпросът e на интереси. И има само една максима, която действа с пълна сила: Ако срещнеш някого на пътя си, не му подавай ръка, а го избутай.



Тагове:   лъжа,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. merkator - Малко банално ще ти прозвучи, но...
20.04.2009 12:41
" Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранът"...нищо по-истинско не съм чувал в последните години на "демокрация"!
цитирай
2. maistora - Удивителен е факта,
20.04.2009 16:21
как не се разбира истинският удар. Удар под кръста би била промяната не в последният момент, а след него. Това още не се е случило.
Страшното е, че депутатите имат правото да ревизират действителната изборна воля на народа като "суверен" в тази страна.
Като удар под кръста може да се приеме единствено признаването на това "право" от такива партии, които се опитват да се представят за демократични. Защото ДЕПУТАТИТЕ НЯМАТ ПРАВО ДА ПРОМЕНЯТ ИЗБИРАТЕРНАТА ВОЛЯ НА НАРОДА НИ С НИКАКВИ БАРИЕРИ.
ТОВА ПРОТИВОРЕЧИ НА КОНСТИТУЦИЯТА!
цитирай
3. lambo - Защо пропусна ролята на Атака ?
22.04.2009 09:47
Нали Ямболският дребосък напусна ЗАВИНАГИ Парламента, защото той се бил:
"Изчерпал от съдържание"

Видя ли как веднага се върна и гласува с "ДА" всички искания на Турско-Комунистическите си господари ?
цитирай
4. edinstvena - Атака са отделен въпрос. Те напу...
22.04.2009 18:40
Атака са отделен въпрос. Те напуснаха парламента, точно когато им беше времето да направят нещо. А сега БСП и ДПС имат мнозинство, дори независимо от мнението на НДСВ. Такава пародия е държавата ни.. Освен безмълвие какво ни остава.. ?
цитирай
5. tota - Удари под кръста
22.04.2009 20:02
Да, удари под кръста за народа и държавността...Не партии са ни необходими, а истински българи, които да отстояват българското в глобализиращия се свят и размиващите се граници.
цитирай
6. tili - Koe e bylgarskoto в глобализиращия се свят?
22.04.2009 20:28
Може ли някой да го разясни на непосветени като мен. Аз искам стабилни и почтени партии, които да изразяват и отстояват интересите ми в парламента на държавата, в която живея. Тя е България и не е по-лоша от всяка друга.
цитирай
7. анонимен - Тези изчадия нямат идеали, нямат ...
26.04.2009 14:53
Тези изчадия нямат идеали, нямат принципи. За БСП служебната победа винаги е била най- сладка. Ходете си, изроди, оставете България да се развива нормално!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: edinstvena
Категория: Изкуство
Прочетен: 399740
Постинги: 74
Коментари: 648
Гласове: 1383
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031