Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2009 11:08 - Разни хора, разни идеали
Автор: edinstvena Категория: Политика   
Прочетен: 5484 Коментари: 22 Гласове:
0

Последна промяна: 08.04.2009 11:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 

 

 Ако често срещан художествен персонаж в българските народни приказки е двуглавата ламя, символизираща силата на злото и двуличието, то нейният образ в областта на българската политика несъмнено би трябвало да отредим на Иван Костов  Ще попитате защо ? Защото несъмнено той обича да влиза в най- различни роли. Костов беше Надеждата, от която българите имаха неистова нужда, за да се почувстват поне малко достойни хора.  Той беше загрижения Държавник, който обещаваше, че няма да излъже. Превърна се в предадения и отегчен Политик, разочарован от политическото положение в държавата и готов да прави безпринципни компромиси. Беше Спасителя, който хвана здраво България за ръката преди да полети в бездънна финансова яма. Но и  Убиецът на българския национализъм и всяка вяра. Сам стана Предателя. Днес влиза в ролята на Обединител, с отговорната задача да сплоти дясното пространство, което лично разедини. Кой всъщност е Костов, така и не стана ясно.

Стана ясно едно- Иван Костов е поредният политик на българската политическа сцена без капка достойство и принципи. След тъжната равносметка, която трябваше да направи българският избирател, сега той знае още, че единственото което за Костов има значение е това да успее да заеме висок пост в следващото правителство. А това е кауза, за която "Десният" ще се бори с всички сили. Съвсем елементарно, това че неговата партийка има 2% подкрепа от гласуващите, граничи с бъдещ политически провал. Ето защо като безстойностно ремарке Костов реши да се закачи към старото СДС, което лека- полека да го довлачи до Парламента.

 

 С много предвидливост той умело води преговори с ГЕРБ, които до скоро смяташе за свои на върли врагове и противници. Не пропусна и политическа заявка към БСП, защото Костов винаги играе на сигурно, а все пак не е ясно кой ще съставя бъдещото правителство. Не свършиха до тук политическите лакътушения на Обединителя. Той , който до скоро с патос оплюваше всички царисти, сега намира бившите такива в лицето на БНД за много подходящи коалиционни партньори. Но какво по- характерно от това за "стила Костов" ? Абсурди, лъжи и заблуди.

 
Костов не пропусна и политическата застраховка, затова побърза да заяви от националния ефир, че е готов да работи и с БСП. Но с това той никого не изненада, защото неговата политическа нелоялност съвсем не е прецедент. Ако все още има дясномислещи хора, които считат Костов за такъв, то те са в дълбока заблуда. Защото именно Костов е човекът, който след "89 написа две статии за "Работническо дело", в които братски наставляваше БКП как да се справят с напористата Опозиция, и това е всеизвестен факт. Защото именно Костов е човекът, който за да се издигне като научен работник бе на месец разстояние от членството си в БКП(Той (Костов ) искаше да влезе в БКП, но те не го приеха. Направи го, защото трябваше да кандидатства за доцент. Затова му казаха - или партиец, или - не!", са думи на баща му Йордан Костов), а нямаше място за такива компромиси. Защото именно Костов даде политически убежище в партията си, носителка на "консервативни" ценности, на всякакви ченгета и червени утрепки.
В личен план за Костов със сигурност можем да твърдим, че антикомунизмът никога не е бил нужен, тъй като биографията му е по- скоро пряко свързана с БКП. В спомените си Желев, В. Димитров и други политици споменават, че Костов първо се е предлагал на Луканов да участва във властта от страната на БСП, а чак след това, като отритнато коте, отишъл при СДС. Които без друга алтернатива го приели.


Всъщност властта на "десните", беше на два пъти дадена.   Първия път до тях я довя вятъра на Промяната. Вторият път Костов стигна до нея, воден по вълната от народно недоволство заради некадърното управление на Жан Виденов. С това се сложи началото на беше първия му проект за унищожаване на десницата. Значими фигури за СДС бяха изгонени или изтикани в периферията, за да освободят място за кариеристи и  купуващи си постове чиновници. Въпреки всички задкулисни игри на неговия кабинет и много ограбени надежди, Костов беше разобличен. Ето защо неговото политическо време приключи, като му останаха сринато доверие и купища лъжи. Но той не пожела да се оттегли с достойнство от политиката, а дори с наглост остана начело на СДС още два месеца, А след това индиректно, в лицето на Екатерина Михайлова, проължаваше да командва дълго време парада. След като през 2004г. за лидер на СДС беше избрана Надежда Михайлова, Костов не можа да се примири с нелидерската си позиция и се почувства предаден. Ето защо основа собствена дясна партия- Демократи за Силна България - възвръщайки си илюзорно позициите на диктатор и командир. 

 

 И все пак, очаквано, всичко в живота се връща. За излъганите надежди на хората, Костов беше обречен на редица политически провали. Всичко започна 2005г. , когато издигнатият от ДСБ Светослав Гаврийски остната на трето място. на местните избори за кмет в столицата. През 2006г. кандидатът за президент от ДСБ Неделчо Беронов, стар и немощен конституционен съдия, също остана трети. По всичко личеше, че за Костов числото три носеше трагична символика. Последният провален проект на Костов беше Мартин Заимов, който като кандидат- кмет на София естествено не спечели изборите през 2007г.

 

Сега, след като за десетина години, Костов успя успешно  да натика десницата в най- долното политическо бунище, той отново няма свян и достойнство. Влизайки в ролята си на Обединител,отново обрече десницата на политически провал. Под мощните удари на Костов, СДС отново се  разтресе от обезпокоителни скандали. Заради коалицията с ДСБ видни за дясното фигури подават масово оставки, в това число кметът на Кюстендил Петър Паунов, областният председател на СДС във Велико Търново Димитър Йорданов,Председателят на СДС-Варна Цанко Цветанов и още много други. Заради тези вътрешни сини разправии, в политическото пространство у нас пълзи слух, ДСБ може и да остави СДС като коалиционен партньор. А това си е чист политически развод.

Костов обаче не вярвам да остане сам, поради простата причина, че сам е обречен на провал. А не може да му се отрече, че на провали е много богат. Твърде възможно е да простенка за спасителен пояс пред Яне Янев и да се присъедини към "по- десни от десните", а защо и да не се коалира с царистите БНД. Все пак стана ясно, че този път той е твърдо решен на всяка цена да влезе в Парламента. Константинов го е казал "Разни хора, разни идеали". А с тези идеали, Костов дали е човек ? 

 

 

 

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. veselaj - Интересно, след като е толкова п...
08.04.2009 11:14
Интересно, след като е толкова провалил се политик, защо всички продължавате да го плюете. Провалилите се политици никой не ги забелязва. А Костов ви стърчи като трън в петата и ви пречи. Може би защото проваля предварителните планове на ДПС, например?
цитирай
2. edinstvena - Аз лично го плюя, защото все още има ...
08.04.2009 11:19
Аз лично го плюя, защото все още има мислещи хора в България, които живеят в заблуда и са убедени костовисти. А аз не мога да се примиря с това. Пречи ми да, ужасно много ми пречи Костов, защото продължава най- нагло да стъпка дясната идея.
цитирай
3. edinstvena - Дай ми име на друг български &quo...
08.04.2009 11:21
Дай ми име на друг български "Десен" политик, който повече от 10 години старателно да се бори за политическо разединение в дясно, така както го прави той? Как да не го плюя ?
цитирай
4. tili - Ами гласувай тогава за ДПС
08.04.2009 11:36
Доган е най-големия политик, най-почтеният гражданин , не е бил доносник на ДС, не е правил политически врътки за лична облага т.н. Успех!
Аз не сък костовист, а консерватор. Някакви предложения?
цитирай
5. edinstvena - Не зная на кого говориш tili ? Аз ли ...
08.04.2009 12:08
Не зная на кого говориш tili ? Аз ли трябва да отговоря?
цитирай
6. edinstvena - Защо пъм за Доган да гласувам и от ...
08.04.2009 17:36
Защо пък за Доган да гласувам и от къде на къде? Първо съм българка, второ съм християнка, трето имам за толкова мозък.. не разбирам Доган какво общо има :)
цитирай
7. zakho - шамар от приател
08.04.2009 20:40
Когато комунист краде и лъже е нормално. Когато БСП пряко или задкулисно докарва държавата ни до поредната пропаст е нормално. Но когато този, комуто си дал безрезервното си доверие,те излъже нагло и безпардонно е като незаслужен шамар от приятел. Боли дълго и заздравява трудно.
Така че - Костов ходи си по живо по здраво. Още ме боли. А колкото за СДС, без него няма да умре и слава богу.
цитирай
8. анонимен - относно Костов
08.04.2009 21:05
Ленче, как успя на толкова малко място да събере толкова много глупости ?
цитирай
9. edinstvena - Re: анонимен
08.04.2009 21:59
На кого говориш, извинявай ? На мен "Ленче" не ми казват :)
цитирай
10. monarchism - Интересни изказвания от Иван Ко...
08.04.2009 22:20
Интересни изказвания от Иван Костов през годините - http://ivansotirov.com/?p=37

:)

Любимите ми са - “До портрета на Александър Стамболийски е този на неговия морален убиец, палача Александър Цанков.” /Иван Костов – в.”Труд”05.07. 1999 г./

“Този сатрап Стамболов ли, никога!”

отрече лидерът на ДСБ Иван Костов, че върви по стъпките на силно любения и мразен политик от новата ни история. /в.”Политика” 29.01-04.02. 2005 г./

цитирай
11. maistora - Костов е слуга на олигархията.
08.04.2009 23:26
Той не е нито ляв нито десен, защото няма идеология. През своето управление той създаваше монополи, приватизираше тайно, толерираше престъпността, не предизвика допитвания до народа и т. н. държа се както всички други. Затова изгуби доверието на избирателите. Падна от 50% на 2 %. Тези два процента са или много промити или много зависими от него. В тях няма нормални гласоподаватели.
Впрочем, може ли някой да посочи нещо наистина демократично, което Костовото правителство е направило?
цитирай
12. nkf - Статията е точна, необходима и н...
11.04.2009 00:00
Статията е точна, необходима и навременна.Сред настъпилото предизборно шаблонно говорене е повече от наложително да се посочват фрагментите от политическото минало на настоящите(стари) претенденти.
В Евагелието е казано:"По делата ще ги познаете".
И именно според делата си Костов е ясен,преценен и претеглен.Имаше цялата власт в ръцете си и не направи най-важното, та сега ли ще го направи?
Георги Ифандиев твърдеше,че самият Ахмед Доган е увещавал "десният" Костов да оглави протестите на опозицията през 1997 г.
цитирай
13. анонимен - Единствена,
12.04.2009 19:19
Моля те да отговориш на следния въпрос.Ако трабва да избереш кой да управлява България между Станишев и Костов, кой би избрала?Ама честно!
цитирай
14. анонимен - Единствена,
12.04.2009 19:21
Ако трябва да избираш кой да управлява България между Костов и Станишев, кой би избрала?Ама честно!
цитирай
15. edinstvena - Ако имам възможността да не избира, ...
12.04.2009 20:52
Ако имам възможността да не избира, не бих избрала нито единия от двамата. Ако трябва задължително да избера бих избрала естествено Костов, с угризения и компромисно, но с по- малко престъпени принципи, ако такова степенуване би било възможно :) Въпреки че са от едно тесто, бихс е успокоявала, че Костов поне се води десен.

Дано съм дала изчерпателен отговор :)
цитирай
16. boristodorov56 - Струва ми се - опростявате нещата.
13.04.2009 23:31
Мисля, че # 15 e задал най-точния въпрос.

Не, че нещата не са такива - само дето са половината
истина.
Има и друга страна монетата.

цитирай
17. анонимен - Една много реална статия. Един ч...
14.04.2009 08:38
Една много реална статия. Един човек се осмелява да говори истината за Костов- поздрави!
цитирай
18. edinstvena - boristodorov56
14.04.2009 08:44
Коя е другата страна ?

За мен принципите са едностранчиви, а това са моите :) Максимата "да избереш по- малкото зло" съвсем не намирам за удачна. А #15 това ме кара да направя.
цитирай
19. nkf - Няма по-малко и по-голямо зло, а ...
15.04.2009 19:48
Няма по-малко и по-голямо зло ,а само зло.Който е чел Евангелието знае думите на Исус,че злото(сатана) не може да застане сам срещу себе си.
Няма нужда да се обсъжда кой знае колко задълбочено Костов.
Имаше своя шанс и не го оползотвори.
Не декомунизира България.
За лъжците като него само позор.
цитирай
20. merkator - Мдааа...
18.04.2009 12:32
...но какъв ни е избора на изборите?!?! ;)
цитирай
21. edinstvena - merkator
18.04.2009 16:26
Компромисен или никакъв - всеки избира ;)
цитирай
22. viki11 - Костов и достоинство? Наглост е ...
19.04.2009 22:22
Костов и достоинство?
Наглост е подходаща дума за него. Той не се спира пред човешки трупове. Камо ли пред нещо по-малко, смяна на партии и работа за идеите на БКП.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: edinstvena
Категория: Изкуство
Прочетен: 399610
Постинги: 74
Коментари: 648
Гласове: 1383
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031