Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2009 19:36 - Нормална държава или една непостижимост..
Автор: edinstvena Категория: Политика   
Прочетен: 5198 Коментари: 20 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg




Понякога седя и анализирам политическото минало на България. А след това неимуверно започвам да мисля за политическото и бъдеще.  И възникват толкова въпроси.


Много хора са забравили вече далечната 1991г. , когато СДС спечели парламентарните избори с лозунга на Филип Димитров "Нека България стане нормална държава". Същите тези хора, които днес не помнят тази година, съвсем нормално и естествено тогава желаеха тази промяна, защото бе явно, че нещата в България са безкрайно объркани и кални. Да, съвсем естествено за една посткомунистическа държава, в която комунизмът, вилнял половин век, завеща век занапред нелепост. Комунизмът бе осъден. Осъдени бяха жестокият тероризъм в борбата за власт,  милионите невинни жертви, плод на коварни борби за партийни чистки, лишаването на хората от елементарни свободи - на словото, на съвестта, на сдруженията, лицемерно заявени в конституцията на комунистическата държава. Какво разбираше българският избирател под нормалност ли? Най- вече сигурност. Той имаше нужда да бъде сигурен, че обещаното преди избори ще се сбъдне. Той имаше нужда да му се докаже, че народните лидери ще отстояват позиции и идеали, вместо да сменят  позициите си всеки път според конюнктурата. Той имаше нужда някой да го убеди, че в България освен шуробаджанащина, престъпност и простотия, могат да управляват справедливостта, демокрацията и моралът. Той имаше нужда да бъде човек, с правото си на пълна собственост- над дома си, над ума си, над живота си. Затова българския избирател гласува доверие.

Но призива за нормалност не веднъж бе потъпкан..

Още през 1992г, някои от избранниците на СДС свалиха от власт собствения си лидер, като дадоха властта първо на Беров, а след това направо на БСП. 

Тогава, 1994г. с присъщата на вече "социалистите" глупост, Виденов обещаваше благоденствие и реформи, но направи точно обратното, затова и бе моментално изхвърлен от властта. 

Годината бе 1997. Зима- студена, жестока и българска- най- страшното. А българският избирател беше отново там- до фанатичност обединен от една синя идея. Той, който отново бе лъган, даде за пореден път доверието си на СДС в лицето на Иван Костов. И това не беше просто един глас.  СДС беше олицетворение на абсолютната надежда за справедливост на българина. Справедливост, зверски газена след 9 септември 1944г. Но той  беше лъган и вярващ. А Костов му обеща, че няма да излъже. И така изглеждаше. Първите три години от управлението си държавата вървеше към нормализиране. Левът бе сравнително стабилна парична единица, част от зверски окрадените имоти на населението бяха реституирани, мутрите бяха натикани временно в ъгъла и мълчаха, България направи първи стъпки във външната си политика към Европа и света. На четвъртата година обаче, синият обединител недопустимо изпусна кормилото, загуби посоката и нещата тръгнаха на зле. Равносметката ли? Не се гласува и не бе приет закон за декомунизация и лустрация, като по този начин законът за обявяване комунистическия режим за престъпен, остана висящ, безсмислен и не на място. Досиетата не бяха отворени, което автоматично открадна правото на българина да научи за всички онези доносници, които преди години уж осигуряваха сигурността в държавата, а в същност вършеха зверски безчинства в името на братята окупатори. Да, бе извършена и най- жестоката за България приватизация, която направи най-мръсните комунистически гниди богати банкери, бизнесмени и инвеститори. А синята идея умрираше в агония- неосъществена и безмилостно потъпкана от бекруполност и фалш. Ставаше ясно, че България бе стремително тласната към политическа катастрофа.

А тогава,2001г. дойде Симеон, който с царственост и величие обещаваше на България прекрасни и светли бъднини, както и да научи български, но скоро след това се отметна от всичко обещано. Дойде трагичната развръзка, когато престолонаследникът на българската монархия приятелски се прегърна с БСП, позволявайки на другаря Станишев безцеремонно да плюе гроба на баща му. БСП пък от своя страна братски прегърнаха турците. В следствие на ситуация като тази, убедила за пореден път избирателя, че той е обречен на политическа трагедия,  в България бе на лица рекордно ниска избирателна активност както на президентските избори, така и на изборите за евродепутати.


Но наивният и вярващ българин продължаваше да се надява. И на 01.01. 2007г. с приемането на България в Европейския съюз оптимизмът започваше да се възражда. Днес ни се иска да вярваме, че от тази дата насам нещо се е променило към хубаво. А доказателства за това не само че липсват, но се нагледахме на невиждани абсурди. 

Към днешна дата, март 2009г. ,си мисля дали една хипотетична нормалност в България все още е възможна да се осъществи? Какво ли чудо трябва да се случи ?

Може би като за начало, Сергей Станишев трябва публично да се извини на народа, че се е родил. Тъй като извинението не би могло да се приеме, той трябва да бъде осъден на строг тъмничен затвор за всичките безогледни кражби и корупция, които се осъществиха благодарение на него, и да бъде лишен от правото да си отпътува за братска Русия. Още едно важно условие за нормализацията на държавата ни е той сам да забрани отпечатването на книгата си, защото стана ясно,че тя е опасна за живота и смъртносна.

Като второ, задължително условие, Ахмед Доган трябва да бъде осъден заедно с него, за всичките си жестоки терористични деяния, както и по същите обвинения като другаря Серьожа. Освен това той трябва да дари безвъзмездно всичките си хотели в Рибарица, Доспат, Пампорово, Слънчев бряг, Несебър и Велинград на домовете за деца, лишени от родителски грижи.

Всъщност нека обобщя, че всеки един член на това правителство, трябва да последва лидерите си.

Наложително е и другаря Първанов публично да обяви истината за своето агентурно минало, след което доброволно да насрочи референдум за отстраняването си като президент.

Би било хубаво, родителите на Бойко Борисов отново да го запишат в първи клас и след 20 години, когато е образован и грамотен, отново да влезе в политиката ако е чак толкова наложително.

Що се касае до Иван Костов, би било добре да разпусне партията си, неспособна да печели доверие, или просто да се оттегли от политиката и да не пречи на обединението в дясно.

Волен Сидеров пък чисто и просто трябва да бъде хоспитализиран.

Но уви... Вместо това имаме 14% инфлация, безогледни всекидневни кражби, нахална финансова криза и продължаващ вече двайста година преход. Имаме мухлясала тройна коалиция,  неграмотния Стефан Данаилов за министър на културата, но пък играл в "На всеки километър", имаме политическата проститутка Орешарски за финансов министър и агент Първанов за президент.

А българският избирател продължава да вярва.

И при тази действителност си задавам въпроса: Реално ли е да се очаква политическа нормалност от явно ненормални избиратели?














Тагове:   лъжа,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Наистина пишеш зашеметяващо! П...
30.03.2009 19:46
Наистина пишеш зашеметяващо! Поздравления :)
цитирай
2. анонимен - Мнението ти за Костов е погрешно
30.03.2009 20:55
Ще се опитам да се обоснова.
Костов отвори досиетата.Не си ли чувала за комисията Андреев?Това,че не били отворени досиетата при Костов е нагла лъжа, която я разпространяват комунистите, тези, които яростно се съпротивляваха на отворянето на досиетата при Костов и успяха донякъде, чрез своите ченгета в конституционния съд да ограничат неговия обхват.
Комунистите бяха забогатяли преди Костов да дойде на власт, чрез източване на предприятията на вход и изход и довеждането им до фалит, чрез кредитните си милионери и фалирането на създадените от тях банки ,които се оказаха финансови пирамиди, чрез изнасяне на милиарди в прословутите куфарчета,чрез масовата приватизация, която започна по Жан Виденово време.При неотложната и задължителна приватизация на фалиралите предприятия ,те бяха купени от тези,които преди това ,по описаните по-горе начини бяха забогатели.Костов няма вина за това.
Костов щеше да спечели изборите през 2001 година , ако не бяха докарали царя комунистите.
Да се иска оттегляне на най-успешния политик и държавник на България , и то от убеден антикомунист ,като теб , е меко казано неразумно.Още повече неразумно е да се иска разпускане на "неговата " партия.Точно това много желаят комунистите.Не се ли усещаш,че си на едно мнение с тях по този въпрос?
Дясното обединение е факт.Не виждам как Костов пречи за това.
Имам чувството ,че си повярвала на безпирното охулване и оклеветяване на най-достойния политик и държавник на България в днешно време.Това е много жалко.Трябва да сме прагматици.Не се очертава на хоризонта да дойде политик по-добэр от Костов.Следователно в името на добруването на България трябва да подкрепим Костов да се завърне във властта.
цитирай
3. baletlnetpepas - За жалост
30.03.2009 21:20
поста е доста слаб. Не излиза от кръчмарското говорене, не дава никакви отговори или насоки за размисъл и единственото ти разрешение е пращане в изганничество, използване на държавна репресия и други подобни ужасии.
цитирай
4. edinstvena - Re : анонимен
30.03.2009 21:55
За комисията Андреев съм чувала естествено. Костов няма никакво оправдание, че някой го е ограничавал за каквото и да било, защото е факт, че по време на неговото правителство СДС държеше всички политически постове, от които държавата имаше нужда, за да се действа разумно. Съвсем на оплювам Костов изцяло. И не отричам, че няма по- успешен политик на българската политическа сцена в близката, посткомунистическа история на България. Но не мога да си затворя очите за всички непростими грешки на Костов.Хората вярваха безрезервно в него и той нямаше право да греши. Не налагам на никого възгледите си. Аз не мога да простя, вие ако можете- простете му. Затова, че той обезвери голяма част от дясномислещите хора в България:)
цитирай
5. nkf - Поздравления а статията, с...
30.03.2009 23:42


Поздравления а статията,считам,че е много точна и максимално отразява случилото ни се в годините на дирижирания от "Б"КП псевдопреход.Считам обаче,че трябва да се добавят някои подробности, които да са допълнение към фактологията на статията и същевременно да са отговор на все още заблудени, и заслепени, привърженици на фалшивото дясно(защото то е далеч от това определени).На първо място ще посоча,че почти всички лидери на "десните" сили са пряко свързани -генетично и служебно- с комунистическата партия и най-вече със службите й.Филип Димитров е бил адвокат по времето на соцаи то в Пловдив.Незнам дали е ясно, но за да станеш адвокат по онова време първо трябва да имаш съответния надежден произход,после трябва да ти дадът препоръка за университет, а какво ли е необходимо за адвокатската колегия на Пловдив?Е другаря Фил е явочник,служител на ДС , с вуйчо партизанин, е и евреиският му произход е дал рамо за издигането му.Това е първият "десен" ,"демократичен" премиер.Другаря Костов-преподавател по политикономия (излишно е да се казва как се става преподавател по политикономия).За другаря Костов Николай Колев-Босия казва,че е важна за русия фигура и , че досието му е изнесено в Москва;че е бил ма обучение в ссср за летец, но поради физически недъг е бил отхвърлен и пренасочен към научна кариера.Същия Костов е назначен ЛИЧНО от Луканов за "опозиционер"-десен.
Що се отнася до досиетата и Конституционният съд,ами това не е оправдание,защото:В периода 1997г-2001 г СДС има пълно парламентарно мнозинство,а една трета от членовете на Конституционният съд се назначават от Народното Събрание ( тоест СДС),а една трета от общите събрания на ВКС и ВАС (тогава също под политическият контрол на СДС ) следователното мнозинството от гласовете на КС са в синхрон с политическата линия на Парламента и напрактика са гласове на СДС и на Премиера в този орган.Извинения с КС е просто зле скопосано оправдание.Не бива да забравяме,че останалата една трета от КС се назначават от Президента (тогава П.Стоянов-СДС).
Можеше ли тогавашното мнозинство на СДС да въведе един истински закон за декомунизация и лустрация-можеше.Кой щеше да се противопостави?
Можеше ли да се почне следствие спрямо кредитните милионери и онези назначени "капиталисти" и да бъдат осъдени и имуществото им отнето-можеше.Кой пречеше за това,та Прокуратурата също беше оглавявана от уж некомунисти и хора близки на СДС .
цитирай
6. анонимен - Статията е много точно и безприс...
31.03.2009 08:35
Статията е много точно и безпристрастна, затова ти изпращям адмирации. Ти наистина пишеш чудесно, много реално и обективно. Продължавай :) Хубав ден и усмивки ти пожелавам.
цитирай
7. анонимен - Абсолютно и стопроцентово подк...
31.03.2009 08:40
Абсолютно и стопроцентово подкрепям твоята позиция. Българите са лъгани и вярващи вече 20 години, търпейки измайсторения от БКП преход. А дали изобщо комунизмът е паднал ? След като ни управлява синът на Димитър Станшев, партизанин и член на Централния комитет на Българската комунистическа партия, отговарящ за международните връзки на БКП. Това ли е демокрацията в която повярваха българите? Не съм сигурна. Що се отнася до Костов, той се оказа същият предател, който се опита да си измие ръцете, потъпквайки една идея, в която наистина фанатично вярваше маменият българин. Но сега на къде е въпроса ? На къде отива България ? Към коалиция между ГЕРБ и БСП? Към мюсюлманизиране на българите? Или чисто и просто към абсолютна политическа катастрофа... Поздрави за статията. Ако има повече хора като теб, които да се отвратят от политическото минало на България, то тя все пак има някакво бъдеще. А иначе.. Бог да я прости
цитирай
8. анонимен - a-a-a-a-a-a.
31.03.2009 11:48
Това ми хареса .Най-вярната констатация в последно време.Поздравления.
цитирай
9. merkator - Незнам..
31.03.2009 12:53
...на най-вероятно аз ще гласувам този път и най-верятно ще ми се наложи да гласувам за СДС-ДСБ...с угризения, но и с носталгия:)...бъди щастлива!
цитирай
10. haralanov - Здравейте и от мен
31.03.2009 16:02
Нормализацията е невъзможна!По една простичка причина.Няма нормални граждани!Вместо тях-безмозъчни бройлери...Поздрави!
цитирай
11. buket - Ненормални политици - ненормални избиратели.
31.03.2009 19:40
Сега нещата се променят. Може би компютъра е изиграл част от ролята за това.Защото се появяват и нормални и умни млади хора. И дано се намери политик, който да им даде шанс да се докажат.
А аз ще гласувам за ГЕРБ. с надежда че това е пони начало, което може да се усъвършенства от същите нормални избиратели, които вече ги има.
А Стратега и Водача който пропусна шанса си и донесе болка и разочарование, мисля няма да се попречи да бъде полезен, стига да иска това.
А той сякаш иска друго.
цитирай
12. boristodorov56 - "Но не мога да си затворя очите ...
31.03.2009 20:38
"Но не мога да си затворя очите за всички непростими грешки на Костов." - за съжаление не показваш нито една негова грешка, а го осъди.
Защо смяташ, че литературните похвати - са важни.
Може би защото точно тази мантра е вече повторена милион пъти - това напомня ли ти за нещо.
Да обясня ли защо Костов беше сатанизиран?
С няколко думи - защото не пусна Червената армия
да освободи Косово от албанците. Руското лоби -
еничарите от червеното гестапо на КДС - никога няма да му прости тази волност, която ни коства влизането в НАТО и ЕС.
Защо не се зимисли - възможно ли е целият този
процес на профанизиране и обезличаване на т.нар.
"политически елит" да е планиран и осъществен от
онези, които направиха преврата на 10 ноември?
Смяташ ли, че нещата са оставени на самотек от
сивите кардинали на болшевишка България!
Само направи сметка на пръстите на ръцете си -
големите пари , "олигарсите", от кое котило са - на
ДС или не?
Няма нито един, които не е служещ на ДС.

Тогава защо не се обвняват режисьорите на цирка
наречен Велика криминална революция, а се обвиняват напр. Костов.

Той ли ограби българите - поне на три вълни: 1990г.,
1994 год и 1996 год.?

Как мислиш?
цитирай
13. haralanov - До buket
31.03.2009 21:11
Бойко мутра ли е..?И бил ли е пазвантин на диктатора Живков и на Кобурга..?
цитирай
14. nkf - haralanov, естествено, че Б. Б. е ...
01.04.2009 00:27
haralanov, естествено,че Б.Б. е мутра и пазвантин на влашкия циганин Тодор Живков и негово нищожество симо ( написано с погнуса, макар че съм монархист).
Нещо повече, Б.Б. е мутра-комунист (доколкото може да се направи някаква обективна разлика между двете).
цитирай
15. анонимен - Най-голамата заблуда е да се мисли
01.04.2009 12:54
че Костов е притежавал едва ли не всички власти.Нищо подобно.Една голяма част от парламентарната му група се оказаха ченгета(Напр. Каракачанов) или предатили (Бисеров, Цонев и др.)Костов е знаел това и пред него е стоял въпроса дали да изкара мандата си докрай ,с цената на компромиси, но да завърши започнатите от него реформи или да завърши като Ф. Димитров.Това той споделяше още на изборите през 2001 година.Да не забравяме и предателската роля на Петър Стоянов, който през целия мандат на СДС работеше против Костов. А зловещата роля на главния прокурор Филчев.Ами ролята на четвъртата власт,медиите,които го хулеха и клеветяха още от тогава?
Много са наивни приказки от рода на "няма да простя на Костов".Ами като няма да му простиш, ще те управлява комунистическата мафия още дълги години, докато дойде "някой млад, честен , неопетнен" политик демократ.Бъди сигурна ,че и него ще го очернят и окалят по бързата процедира, имайки опита с Костов и с помощта на такива като теб, които веднага ще повярват на клеветите.
С тези разбирания и настроения ,без капка прагматизъм на мисълта ,всичките ти писания нямат никаква стойност.
Българина си пати от глупостта си.Така е от отдавна. Навремето така са охулили и оклеветили Стамболов, който спасява България от мечешката прегръдка на Русия и за благодарност го съсичат по най-жесток начин.Последствията ги знаем : национални катастрофи за България ,крах на националните идеали за обединение.
Българите не могат да понасят добрите си държавници.Материала е лош , казва Бойко и е прав.Лошия матириал ще си избере Бойко или отново Станишев . Защото "никога няма да простим на Костов".Свещенна глупост.
За пореден път се убеждавам, че българина си заслужава съдбата на най-бедния в Европа.
цитирай
16. edinstvena - Да, абсолютно си прав. Костов тр...
01.04.2009 13:09
Да, абсолютно си прав. Костов трябваше да направи избор- дали да направи компромис с надеждата и доверието на хората, избирайки да продължи мандата си с червенушки, като тези, които изброи или да ги разобличи и да остави името си чисто. :) Той направи първото, което за политик, претендиращ да бъде десен идеалсит, е меко казано непростимо :)
И да, българина заслужава съдбата си. Именно това е тезата и смисъла на цялата ми статия :) Вече в България всичко е безразлично..
цитирай
17. анонимен - Костов тогава е направил правилния избор
01.04.2009 15:23
защото , ако не беше изкарал мандата си до край, нямаше сега да сме в НАТО и ЕС.Политиката не може без компромиси.Но Костов никога не е правил безпринципни компромиси.Посочи поне един такъв компромис, аз съм готов да споря с теб.
Трябва да ценим добрите си държавници , а не по детски да им се сърдим.Такова поведение е инфантилно и контрапродуктивно.То обслужва единствено комунистическата мафия.Не си ли убедена,че сега Костов е необходим на България ,отново да я спасява от моралното и икономическо блато ,в което я вкараха зо пореден път комунистите?Костов не ми е никакъв.Просто съм преценил,че на този етап няма по-добър от него.Ако мислиш,че има друг по-достоен от него ,посочи го.Не бива да сме песимисти , още по-малко мазохисти.
цитирай
18. edinstvena - Виж, този спор, който водим в мом...
01.04.2009 18:10
Виж, този спор, който водим в момента изобщо не е градивен. Казах ти по- нагоре, че не мисля че има по- успешен политик на българската политическа сцена от Костов. С което твърдение съвсем не оправдавам нито една от грешките му. Колкото до НАТО и ЕС съвсем не съм сигурна в това, което твърдиш. Политиката на Паси беше започната, щеше да завърши, с или без Костов- поросто защото всичко е интереси. Влизането е ЕС беше чисто и просто европейски интерес, а за България една посткомунистическа и наивна символика.

Просто се опитвам да съм обективна, до колкото мога. Що се отнася до политическото бъдеще на България, поради простата причина, че тук всичко е режисирано и това дали ти се нуждаеш от Костов и ще гласуваш от него, както и аз, както и още 5-6-% българи, няма да промени факта, че бъдещето правителство вече е определено и постовете са разпределени. Наивно ми се струва да вярвам, че нещо зависи от мен, знаеш ли :) В тази държава всичко е театър и подигравка. Аз отдавна съм спряла да вярвам в победата си срещу вятърни мелници :)
цитирай
19. monarchism - Един въпрос към костовистите - защо ...
01.04.2009 23:45
Един въпрос към костовистите - защо ДСБ е пълна с ченгета и комунисти, щом Костов е истински антикомунист?

Втори въпрос - защо изобщо се обсъжда Костов? Той си го каза в прав текст - иска да влезне в Парламента, няма да бъде министър, премиер, или каквото и да е. Иван Костов е политически труп, който ако има поне малко достойнство, ще даде път на качествени хора.
цитирай
20. edinstvena - След получения урок по костовизъм, ...
04.04.2009 11:49
След получения урок по костовизъм, ще опитам да отговоря вместо тях :)

Защото "политиката не може без компромиси" !

А пък и ти, Калояне, не издребнявай толкова :D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: edinstvena
Категория: Изкуство
Прочетен: 399630
Постинги: 74
Коментари: 648
Гласове: 1383
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031