Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2009 19:03 - Че - герой или убиец?
Автор: edinstvena Категория: Политика   
Прочетен: 6123 Коментари: 11 Гласове:
1

Последна промяна: 28.03.2009 13:36


 След смъртта на Гевара името му остава известно по цял свят. Като това на Ленин, Сталин и Маркс. Популярността , породила " експлозията Гевара" обаче е озадачаваща, въпреки че Студената война е останала в миналото. "Героят" на Латинска Америка се превръща в легенда и живее в сърцата  на много хора по цял свят.

Днешна Куба е изпълнена с плакати с лика на Гевара и децата често казват, че като пораснат искат да станат като него.

В днешна Боливия Че има ореола на светец сред селяните и хората се молят на него, когато са болни.

Днешните киносалони стават  на крака в бурни ръкопляскания след 4- часовият филм "Че".

Днешните младежи носят тениски и гривни с лика на Гевара, украсяват домовете си с негови портрети и благоговеят пред делото му.

Малцина са тези обаче, които в действителност знаят кой е Че Гевара.

„С луда ярост ще опетня оръжието си с кръв убивайки всеки попаднал в ръцете ми враг! Ноздрите ми се разширяват, докато се наслаждавам на лютивата миризма на барут и кръв. Със смъртта на враговете си се подготвям за свещената борба и се присъединявам към триумфиращия пролетариат със зверски рев!” 

Това са думи на Ернесто Че Гевара написани в неговото известно есе, това са думите на идола на днешната младеж. Мнозина смятат Гевара за политически лидер и революционер, борещ се и пламенно отстояващ правата на хората. Други обаче, станали свидетели на Кубинската и много още латиноамерикански революции, разказват съвсем различна история.

Всички знаем, че по образование Че Гевара е бил лекар. Това обаче не е така. Той съвсем не завършва медицинското си образование, тъй като се присъединява като революционер към разпалващата се марксистка революция, финансирана от СССР по това време. Това е времето на ефектът на доминото или на жестоката експанзия на комунизма. Става модно сред хората с "прогресивни възгледи" да приемат комунизма, а към тези, които все още не са го направили, да се обръщат със съвета " да скочат на борда, докато още могат"

При пристигането на Че в Куба, Фидел Кастро е властващият лидер на войнствено настроената левица, готова да свали от власт режима на Фулгенцио Батиста, седемнадесетия президент на Куба. Фидел Кастро се превръща в най- добрия приятел и брат по оръжие на Че. Първият бунт, организиран от Кастро е през 1954г. В него участие взимат едва 125 души. Очевадно бунтът е  напълно безмислен, но Кастро го счита за удачна политическа изява. По време на революцията, повлиан от възгледите на Гевара Кастро е убеден комунист. В следствие на революцията си и превземането на властта, Кастро е един от най- дълго управлявалите държавни ръководители в света.Син на производители на плодове, разрушител и грозен диктатор. Много от ранните лидери на Кубинската революция предпочитат демократично правителство, но Че и Кастро са известни като твърди привърженици на съветския комунизъм. Кастро придобива повече власт и поддръжниците на демокрацията изгубват влиянието си, както и  шансовете за бъдещ демократичен процес.


През юли 1959 г. режимът на Батиста е свален от власт, след което Гевара застава начело на командите за разстрели и изгражда „трудови лагери” по цялата страна, по модел на съветските Гулаци. Той действа като съдия, жури и екзекутор, което е негова лична гордост. В свое есе той пише:

„За да се изпратят хора на разстрел, не са нужни веществени доказателства. Те са подробности на буржоазните процедури. Тук става дума за революция! А революционерът трябва да е студена машина за убиване, мотивирана от чиста омраза. Ние трябва да създадем учението на Стената!”


Чрез тези новосъздадени трудови лагери,Че Гевара издава заповеди за смъртта на стотици хиляди безпомощни кубинци, включително жени и деца до 14 годишна възраст. Лично той екзекутира над 180 души, въпреки че според повечето източници броят им е много по- голям.   На журналистите не е дадена първоначално обещаната свобода на словото. Гевара се превръща в достоен последовател на жестоката политика на болшевиките. Той с гордост пропагандира злодеятелствата на една машина за убиване и невъзмутимо се гордее с делата си.


След отвърждаването на така завзетата власт, Куба се превръща по социалистически модел в полицейска държава, в която без съд и присъда за изтребени хиляди кубинци. За статистиката политиката на Кастро и Гевара хвърля в затворите по-висок процент хора от комунистическия режим на Сталин и през своите първи три години екзекутира повече хора, отколкото нацисткия режим на Адолф Хитлер през първите си шест.

За Гевара Джон Кенеди е сред най- големите му врагове, наред с Батиста. Две години след Кубинската револщция Кенеди става 35-тия американски президент. Той избягва евентуален конфликт със СССР и полага големи усилия да осигури световен мир. " Използването на диалог за разрешаване на проблемите и намаляването на военната експанзия е от полза както за САЩ, така и за целия свят"- са думи на Кенеди. Тези негови думи, пораждат силни конфликти в САЩ. Консерваторито обвиняват Кенеди, че клони към комунизма. Твърди се обаче, че убийството му в Далас е пряк резултат от Кубинската революция. В лицето на кубинските революционери Кенеди намира най- големите си врагове. Гевара е цитиран от кубинския социалистически вестник “The Daily Worker” да казва, че „ако ракетите бяха останали, щяхме да ги използваме всичките, като ги насочим към самото сърце на САЩ, включително Ню Йорк”.

Изпълнил целта си в Куба, неводен от никакви национални идеали, Гевара тръгва да всява хаос и агресия и по останалата част от земите на континента. Насочва се към Боливия, където по ирония на съдбата обаче, не намира подкрепа сред обществото.  Наскоро след това боливийската полиция го издирва с помощта на разузнаването на САЩ и го залавя. Впоследствие заловилите го казват: „Той беше много смел, когато избиваше невинни граждани в крепостта Ла Кабана, включително едно четиринадесетгодишно дете, но след като беше заловен изглеждаше действително изплашен.” И така се срива митът за един безстрашен престъпник. Защото явно дори убиецът има страх- за собствения си жалък живот. С него обаче се разправят по същия начин, по който той е постъпвал с хиляди невинни хора– изпратен е на разстрел и е екзекутиран.


В днешни дни, митът за Гевара е смело и окуражително пропагандиран. Той издига един обикновен престъпник и убиец в идол на поколения младежи, смятащи го за свободомислещ човек и революционер-идеалист. Не зная дали обаче поддръжниците му твърдят, че днес Куба е в много добро положение заради личността на Гевара. Защото фактите говорят друго. Днес в Куба кипи огромна социална борба. Дисидентите либерали поискват основни човешки права от комунистическия си лидер, в отговор на което всички техни лидери, с изключение на един, са хвърлени в затвора. Един от тези изгнанници е кубински журналист, който излежава 20-годишна присъда. Явно това е свободомислието на привържениците на Гевара. Това ли е идеалистът, чийто лик с гордост носите на фланелките си, трябва да бъдат запитани тези? Човекът, чиято политика е отнела живота на над 100 000 000 човека и чиято бройка продължава да расте всекидневно с върлуването на кубинския комунизъм и до днес?  Това е двойно повече от броя на жертвите във Втората световна война и десетки пъти повече от броя на жертвите в нацистките концлагери.


Носейки тези характеристики, този лидер в световната история по никакъв начин не бих окачествила като герой. Моят призив към всички вас е, замислете се преди да облечете тениска на Че Гевара или преди да аплодирате бурно филм, за неговата революционна дейност. И след като се замислите, ако пак имате същото желание, просто облечете тениска с лика на кварталния изнасилвач, на Осама Бен Ладен или на някой друг терорист- психопат, защото разликата не би била никаква.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. monarchism - Че Гевара е един жалък комунисти...
09.03.2009 21:58
Че Гевара е един жалък комунистически червей, който на всичкото отгоре е и страхливец.

Искрено съжалявам младите хора, които носят тениски с лика на този престъпник. Но като се замисли човек - кой носи подобни тениски? Не са ли млади и неграмотни олигофрени, за които марихуаната е всичко в този живот?
цитирай
2. nkf - Ако трябва да изразя отношението си ...
10.03.2009 09:35
Ако трябва да изразя отношението си към гнидавия болшевик и масов убиец-психопат гевара , бих казал-цитирам:"Че е идол за разни Ашлаци, наркомани, скитници , комсомолци, крадци и др. такива".
Ако гевара е масов идол, то можем да си представим на какво ниско ниво е днешната младеж.
Жалка работа, а после се твърди,че Средновековието бил мрачен период.
цитирай
3. анонимен - Поздрави за постинга!
10.03.2009 10:42
Голяма част от днешното човечество е с напълно изкривена психика. Живеем във време, в които идеалите са извратени. И Гевара е поредният пример за това. Макар да твърдим, че е идол на наркомани, ашлаци и т.н. за голямо съжаление явно тази прослойка е много голяма, тъй като неговият образ е масово пропагандиран като герой.. Жалък свят, в който истината няма никаква стойност ... Поздрави за постинга! Дано повече хора го прочетат :)
цитирай
4. edinstvena - Ами не знам момчета. Моите наблю...
10.03.2009 10:45
Ами не знам момчета. Моите наблюдения са, че наистина има много младежи, които макар да не са наркомани или крадци, просто са твърде необразовани и неинформирани. Всеки млад човек има идол. Въпроса е, че е станало тенденция, младите хора да избират за идоли личности, които са им напълно неясни като нравственост и идеология. И това е и случая с Гевара. Хората не го познават, защото не мисля, че има извратен човек, който иначе би му се възхищавал :)

Иначе сте абсолютно прави. Живеем в много по мрачни времена от средновековните.. Регрес.
цитирай
5. анонимен - Статията ти е чудесна. Научих неща, ...
11.03.2009 10:41
Статията ти е чудесна. Научих неща, които изобщо не знаех :) Надявам се повече хора да я прочетат, защото иначе сме обречени да издигаме като идоли убийци и престъпници като Гевара, а това е недопустимо :) Поздрави
цитирай
6. merkator - :)
11.03.2009 14:08
Отново брилянтна!!!
цитирай
7. edinstvena - Е това вече е ласкателство :)) me...
11.03.2009 16:55
Е това вече е ласкателство :)) merkator, Благодарности и усмивки :)
цитирай
8. boristodorov56 - Че Лайнара - масов убиец и международен терорист
12.03.2009 18:58
http://www.therealcuba.com/MurderedbyChe.htm - това е адресът, на който илюстровано - на испански - ще прочетете всичко за чичко Че Лайнара!

Иконата на канибализма!
цитирай
9. ianchefff - :)
28.03.2009 11:48
великолепно.
Поздрави.
цитирай
10. анонимен - Поздравления за вярната статия! ...
14.04.2009 01:54
Поздравления за вярната статия! Живеем във време на лъжи и изкривени истини. Че е бил завършен престъпник и убиец, жалко е колко слепи и глухи хора има на този свят...
цитирай
11. анонимен - Че - герой или убиец?
14.04.2009 01:55
Поздравления за вярната статия! Живеем във време на лъжи и изкривени истини. Че е бил завършен престъпник и убиец, жалко е колко слепи и глухи хора има на този свят...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: edinstvena
Категория: Изкуство
Прочетен: 399652
Постинги: 74
Коментари: 648
Гласове: 1383
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031