Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2009 12:21 - Криворазбрана цивилизация
Автор: edinstvena Категория: Политика   
Прочетен: 5926 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 28.03.2009 13:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg





                Ексцентричен, но  невзрачен чудак със странна прическа- това е първото впечатление, което поражда снимката на чешкия арт- екстремист Давид Черни. Но същият този незабележим на пръв поглед творец породи със изкуството си смайващ дипломатически и обществен скандал, изобразявайки Полша като шествие от католически свещеници- гейове, България като турска тоалетна- клекало, a Холандия като мучурище, залято от мръсна тиня, в което стърчат единствено минарета. А сега нека всички попитаме.. защо ? Защо нашето достойно и патриотично правителство, както и целия ни народ, реагира така- елементарно и комплексарчески ?


               Може би преди да си правим каквито и да било заключения за автора, първо трябва да вникнем в смисъла на неговата идея. Която в последствие би се оказала далеч от изопачената и приписана му такава. То изкуството е затова, за да провокира мисленето. Изкуството е начин на изразяване, начин на протест и бунт срещу действителността, начин за призив и зов. Естествено то става такова, когато срещу него не се реагира първосигнално и първично. И тук авторът, остава един на пръв поглед незабележим знак - символ, който обяснява цялата ситуация- той озаглавява цикъла си "Ентропия". Мислещите хора биха започнали да търсят аналогията и символиката в заглавието. Защото в едно изкуство като това на чеха, в което няма думи и обяснения, именно заглавието е това, което трябва да внесе яснота в идеята. За съжаление, творецът явно е надценил аудиторията, тъй като 80% от нея реагира безкрайно първосигнално, виждайки милата родина, представена като тоалетна. А то къде е разковничето ли ? Ами понятието ентропия, е величина, въведена за улесняване изчисленията и за ясно пресмятане на резултатите в термодинамиката. Тя обозначава ситуации, в които описаната система излиза извън контрол, т.е. настъпва хаос. Обобщено и казано на прост език, ентропията на една система е мярката за степента на безпорядък в нея. И сега да търсим символиката, тъй като провокацията на автора е явна и безкрайно очевадна. Явно този човек има какво да каже на Европа. И какво и казва ли? Ами казва и, че живеем е една Европа, в която вярваме слепешката на стериотипи. Той показа с безмерна крайност и да не пропуснем- неподражаема смелост, лошата репутация на всяка една от европейските държави. Той се осмели да каже нещо на Европа, за което всички мълчим. И не беше разбран. Или поне ни се поиска да не го разберем. Както винаги Българското правителство реагира не на място, безкрайно елементарно и много "патриотично". С това измислено родолюбие, което Бога им не знаят от какво е породено. България показа, че Е тоалетна и ме боли да го кажа. Но в години на пълна блокада на икономика и някакво развитие, в дни когато българския народ гладуваи студува, незнайно заради чий грешки.. няма място за самоирония. Как да погледнем на това произведение като на окарикатуряване, с цел призив за развитие, когато виждаме в него толкова голяма доза реалност. Не бихме могли... Но защо да го отхвърлим? Нима този творец е виновен за нашето мачкано самочувствие и за вменените ни комплекси като нация? Не..


            Единствено ме боли заради това, че никога не сме успявали да си взимаме поука, никога не сме извличали истината от ситуациите. A всичко се повтаря по български. 

            И докато Швейк прослави своя автор и го направи световно известен, Бай Ганьо уби Алеко.. Нелепо.


                

                



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - слабо съчинние
18.01.2009 13:02
Много слаб постинг съчинение ,единствена ! Слабо с разтегане на локуми ! Не само българите реагираха "първисигнално ",а ти за второсигнална ли се вземаш на сериозно или за модерна ?Mай твоето мнение е криворазбрано мнение .Личи си идеята да блеснеш със заучени фрази и оплюеш 80% от хората с друго мнение! Поздрави за кривото ти разбиране !
цитирай
2. edinstvena - :)
18.01.2009 13:12
Благодаря ти lidis за поздравите. Щом не ти харесва, съжалявам че си го чела. Не ти налагам позицията си, или ? Чувствам се достатъчно свободна да изразявам мнение, независимо от жлъчни и необосновани коментари като твоите :) Хубав ден !
цитирай
3. анонимен - Поздрави за постинга! Личи си че си ...
18.01.2009 14:02
Поздрави за постинга! Личи си че си мислещ млад човек, провокираш..
цитирай
4. 100jan - Криво, ама кое?
18.01.2009 14:47
Този текст поразително много напомня на един друг, който прочетох тук: http://e-vestnik.bg/5417

Сходно заглавие, сходни тези, сходно изложение... Дори Швейк присъства.
Впрочем, откога на клекалото викаме "турска тоалетна"? Чувал съм за турска баня (това е вид къпане), чувал съм и за турско кафе (вид приготвяне), ама сега разбрах, че и турски тоалетни имало. То в България има ли нещо българско? Впрочем, знаете ли колко струва едно такова клекало от чугун по българските магазини?
цитирай
5. edinstvena - Много силна статия!
18.01.2009 15:17
Благодаря ти 100jan за този линк. Не бях чела статията, а наистина допълва до цялост моята позиция. Статията определено си струва :)
цитирай
6. анонимен - арт-екстремист? няма такова ...
18.01.2009 19:59
арт-екстремист?
няма такова животно!
цитирай
7. silencemurmur - мачкано самочувствие
18.01.2009 20:42
Само-чувствието само се мачка и все още не бухва.

А колкото до изкуството. Как може изкуството да прави изкуство? Как може изкуството да тълкува изкуството? Та нали цялата Вселена е изкуство, а творецът й никога не се показва.

Silence
цитирай
8. rembo - ako moje da balansiram poziciite, ...
21.01.2009 18:09
ako moje da balansiram poziciite, smqtam, 4e e po-podhodq6to da ne se spomenavat konkretni strani, a regioni- a6toto naciite sa tvyrde 4uvstvitelni...
smqtam, 4e ina4e ne moje da ima kompromis. poglednete filma "alo alo"- tam sa okarikatureni ne samo nemcite, no i angli4ani, italianci, i dr. po-dobre e vsi4ki da bydat ironizirani vkupom, a ne pootdelno...
цитирай
9. анонимен - Напълно съм съгласен с лидис. И това ...
25.01.2009 12:03
Напълно съм съгласен с лидис. И това не са жлъчни и необосновани коментари,а напротив обективни. Би трябвало да се замислиш върху тях,а не да реагираш ти самата първосигнално,както си писала по-горе за другите.Разтягаш локуми и пишеш глупости. Щом ти харесва някакъв чех да те оплюва,моля заповядай вземи си турската тоалетна. Нямаш право да оплюваш българския народ след като самата живееш туик.Някакси не е морално и не е етично.Иди на Запад,плюй България колкото щеш.

Какъв художник е Давид Черни е въпрос.Живеем в такова време че всеки ненормален може да си прави каквото иска.Кой в Полша е възхитен за неговите свещеници-гейове?Аз пред поляци не бих дори посмял дума да обеля за това.Биха ме линчували. Знам колко са религиозни.И как тъй някакъв мизерен човечец решава да се гаври с една световна религия. Не съм католик,но повече от 1 милиард хора са.И уважавам техните вярвания.

Пишеш и плещиш каквото ти скимне.Каквото ти е на езика,това и драскаш.Без да се замислиш поне малко това добро ли е или лошо.И какво впечатление оставяш за себе си у другите.Карай, давай,драскай, щом това не те интерсува и не държиш на своя авторитет и престиж!
цитирай
10. анонимен - Ники
25.01.2009 14:24
Пичага .. аз пък мисля че имаме право да изказваме мнението си и да негодуваме с положението в което е скъпата ни държава. Заради такива като тебе които си мълчат защото щяло да им се развали авторитета и се примиряват с положението тънехме 40 години под комунизъм и даже в момента ни управляват червени. Съжалявам че си си останал с робската психика от турско. А между другото тоя авторитет какво те грее ? Аз не съм щастлив че са оприличили нашата държава на кенеф но не мога да си крива душата и да казвам че не е вярно. И тъй като живеем уж в демократична държава всеки има право да изказва мнението си а пък.. ти мисли си каквото си искаш за мене изобщо не ме интересува такива като тебе дали ще ме уважават.
Аз обичам България мразя селяните в нея те я убиват.

Поздрави за постинга съжалявам че има хора с прекалено голямо самочувствие за да допуснат критика.
цитирай
11. анонимен - Нашият авторитет няма по никакъв ...
25.01.2009 15:04
Нашият авторитет няма по никакъв начин да се увеличи ако вземем да крещим в центъра на Брюксел:Ний сме катили,ний сме бандити,ний сме сводници,ний сме апаши,ний сме келеши, сутеньори, тъмни балкански субекти,търговци на бели робини и опасно контрабандно оръжие,убийци с чадъри и килъри.Има стаааари и мъдри български поговорки на нашите дядовци и прадядовци,живели(успокойте се,не при комунизма) ОЩЕ ПРЕДИ 1944г. КАКВОТО САМ СИ НАПРАВИШ,НИКОЙ ДРУГ НЕ МОЖЕ ДА ТИ ГО НАПРАВИ.
И още НА КАКВОТО СИ ПОСТЕЛЕШ НА ТОВА ЩЕ ЛЕГНЕШ и т.н и т.н.Вие може да си плюете тая страна колкото си искате.Това си е ваша работа.А работа на западняците е да си изградят едно лошо мнение за вас
"благодарение" и на самите вас.Никой не може да спре лудия да се ръга сам с нож и се самонаранява. Никой не спира и вас да злепоставяте.НЕ ДЪРЖАВАТА, а народа си.Защото всеки на запад свързва България с БЪЛГАРИТЕ,а не с Първанов,Драганов,Петканов и т.н. тоест с едни временни конюнктурни фигури.Вие вредите на самите себе си с тоя лош имдж.Всеки на запад ще гледа на българите с презрение и погнуса. Ще ви гонят отвсякъде,ще ви дават винаги най-черната и най-мръсната работа в Евросъюза за някви жълти стотинки."Ами те нали са българи" ще кажат."За тях такова".Хич не си правете илюзии че на запад някой се интерсува от България.Кой ви управлява,кой е крив и кой прав у нас.Ще използват вашите собствени камъни по вашата глава.Преди 2-3 години всички на Запад хулеха БЪЛГАРИТЕ заради джебчийските кражби на нашите мургавелки.Ама никой не каза циганки.Ами българите са криминални типове.В ена Гърция думата българин се иозползвала като обида по стадионите.Дали ще потвърдите лошия си имидж по света.Решението си е лично ваше.

Аз не ви спирам,плюйте по собствената си страна и себе си колкото искате.С това вредите сами на себе си и последствията мноиго скоро ще усетите наа собствения си гръб.
цитирай
12. edinstvena - Ами не знам как си разбрал това, к...
25.01.2009 15:40
Ами не знам как си разбрал това, което съм написала, безименен критико, но моята основна идея е да си извличаме поука от недостатъците ни, които са явни, а не комплексарчески да ги отричаме. Тъй като виждам, че си голям родолюбец, мисля че трябва да те боли от това, което действително е държавата ни и ако си с достатъчно трезва гражданска позиция, просто да го признаеш. Не те карам или призовавам на парадираш с дефектите на нашата система. Иначе благодаря ти, че ми позволи да плюя България след като я напусна. Ще я напусна , просто чакам да завърша. А да я плюя.. съвсем не. Написах всичко това,защото обичам стараната България и малкото нормални хора в нея, но ме боли от това, че нейното лице е държавата и болшинството ненормалници, които ги издигат. А колкото до авторитета ми, достатъчно е стабилен. Имам много добра преценка за себе си, за да се оставя позицията ми и свободата ми на мислене да зависят от преценката на конформисти като теб. Нямам нужда да се харесам на хора, чиито възгледи ми се струват безпочвени и глупави. Нямам намерение да играя роля, за да ме поздрави някой като теб след представлението. За едно си прав- "драскам" това, което мисля. А пък и не ти налагам възгледите си. Нали сме демократи, в тази свободна България, в която всички сте така толерантни към чуждото мнение. И към изкуството!
цитирай
13. анонимен - Най-напред се научи да пишеш гра...
25.01.2009 18:33
Най-напред се научи да пишеш грамотно и на правилен български.КОМПЛЕКСАРЧЕСКИ?Боже господи,прибери се версиите.И такива хора ще ме лекуват след време.Ще живея в дом построен от някои млади неграмотници,строителни инженери. Тръпки ме побиват като си го помисля.Най-напред се огледай самата себе си и своите връстници.Виж какво представлявате.Едно дрогирано,алкохолизирано, разпасано,разгащено младо поколение.Вие променете първо себе си,ако искате нещо да промените в тая страна.

Аз не виждам каква поука мога да си извлека от тъпотиите на някакъв чех за България.Какво той вижда по-реално от мен?От теб,от трети,от четвърти българин?С какво той познава нашата обстановка по-добре от нас?Знае ли дори кой ни управлява сега?Кога е идвал у нас,за да плюе по България.И какво е направил?Турски тоалетни.Видял такива у нас преди години.Откога са те?Иван костов ги махна всичките,а Сергея пак ги сложи.Нали така?Страхувам се,че чеха не е разбирал много твойте разкъсващи душевни терзания.Господинът просто показва на целия свят българската чистота и култура.Които не са много за пред хората.Не виждам какъв символ може да е за нас тоалетна?Каква поука ще извадим освен,че чужденците се подииграват с нашите хигиенни навици и чистота.По-точно мръсотия.

И не ми слагай в устата думи които не съм казал.Не съм родолюбец и не мога да бъда.След като взех да чета тия хули срещу ...България от ....българи(?!), включително и твойте писания тук,отдавна вече не съм родолюбец.Родолюбец значи да уважаваш хората около теб.Аз след тия писания и хули не мога по никкакъв начин да уважавам някого.Няма да участвам дори на изборите по тая причина.

Разбрала си ме напълно погрешно.Аз не обичам тая страна,а просто съм лоялен към нея.Не към абстрактна държава която хора като теб не могат да обяснят какво всъщност е.За мен едно правителство не значи цяла държава.И второ аз живея в тая страна.Имам просто практически интерес да се ползва с добра репутация в света и да преуспява.Това значи повече бизнессделки,повече чужди инвестиции, по-голям икономически растеж и оттам по-големи доходи на населението.Такива като теб си въобразяват,че на запад чакат с отворени обятия нашите полуграмотни студенти.Хей чакай малко,първо се устрой някъде та после плюй! Нямам нищо против да идеш на запад.Кажи кога ще стане.Ще те изпратя с букет цветя на гарата/аерогарата и ще махам дълго,дълго след влака/самолета.Ще подскачам от радост.Нямаме нужда от такива хора,независимо за коя политическа сила гласуват.Да се измитат преди да закопаят България и всички нас с тая своя философия.Може да си подскачаш колкото искаш.Може да си буйствате и беснеете.Западните богати общества не са изградени за една нощ и с празни приказки.Нито с долнопробна партийна пропаганда,а с много,много работа.Вие искате всичко наготово.Е това го няма никъде.Евросъюза не е ясла-хранилница и скоро ще ви отреже квитанциите.С политически лозунги няма да омилостивите еврокомисарите.Все едно за какво скандирате и против какво.
цитирай
14. edinstvena - Самата себе си съм се огледала и съм ...
25.01.2009 18:53
Самата себе си съм се огледала и съм се оценила много трезво. Това, че моето поколение е бездарно и няма ценностна система не е мой проблем. Каквато държавата- такива и младите хора. Алкохолизирани, разпасани и разгащени, но не знам кой ги е възпитавал, безименни критико. Може би някои от твоето поколение. За бъдещето си с основание се притесняваш, защото в тази държава ще останат именно неграмотници и бездарници. Наистина ти съчувствам, че нямаш за кога да се изнесеш и ти. Може би затова злобееш,да- аз имам време да живея различен живот от този в тоалетна. Имам и потенциала да го направя. нямам намерение да ти обяснявам перспективите, които стоят пред мен. И разбирам защо си изнервен.. то в тази държава, която се намира в пълна блокада, хората са толкова изтерзани, че няма място за самоирония. Разбираемо е, простимо е. Повече време за спорове с теб нямам, дори предостатъчно време ти отделих. Дано държавата, към която си така лоялен, се почувства отговорна към хора като теб и не ви оставя отново гладни и на студено. А ние младите, които имаме потенциал, ще се оправим. И грешиш- на Запад ни чакат с отворени обятия! Тъни в мизерия и лоялност. Усмивки ти желая , дори в тази действителност :)
цитирай
15. edinstvena - И те моля не чети моя блог повече, не ...
25.01.2009 18:55
И те моля не чети моя блог повече, не бих искала да предизвиквам негативни емоции у читателите си :)
цитирай
16. анонимен - Изобщо не си въобразявай, че ще с...
25.01.2009 20:57
Изобщо не си въобразявай,че ще седна да чета товя блог.Абсолютно с нищо не ме привлича и заинтерсова. Благодари на Днес.бг които са поставили темата ти на предно място.И няма просто как да не бъде забелязана.Самата тема е актуална. Едва ли твоят блог има нещо друго с което да задържи вниманието ми повече от 10-15 секунди. Съжалявам че трябва да го кажа.

Много бързаш да ме пенсионираш.Може да съм на средна възраст и затова не може да ме лъже и манипулира всеки политик който желае.Вие още мнооого ще им сърбате попарата.Ще ви правят на маймуни.Ха сега скачай против този,ха сега против онзи.Ваша си работа.Викайте и скачайте,докато затъвате все повече в блатото.Вината си е лично ваша,че не искате да мислите със собствените си глави.И говорите със собстени си думи,а с някакви шаблони и клишета натрапени от други хора.Ами слугувайте им!То слугинството продължава цял живот.
Целия си живот ще минете тъй.Днес против тоя,утре против оня.Евтини роботи и раболепни слуги на политическите партии.

Плюйте и каляйте страната в която живеете.Т вола като рине,пръстта отгоре му пада.Ще дойде видовден.Ще сърбате попарата,която сами сте си надробили.И много ще горчи тая попара.Когато страната ви бъде напълно изолирана от цивилизования свят и никой не се интерсува от вас.

Аз писах,че съм лоялен към страната в която живея.Към хората в нея.Не към някаква държава.За голямо съжаление сегашните младежи слушат без да чуват какво им се говори.Това едва ли е показател за особена интелигентност.Както и да е,трошете си главите.Каляйте се сами,може и в някой селски нужник да се наврете.Щото локвите не са толкова атрактивни.Нямам какво повече да кажа.Няма чуваемост.А аз не върша никога безсмислени неща(както това самооплюване например).

А за запада.Преди Коледа изгониха българите от Испания при първата по-лека криза.Те това са отворените обятия за балканските варвари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: edinstvena
Категория: Изкуство
Прочетен: 399637
Постинги: 74
Коментари: 648
Гласове: 1383
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031