Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2008 23:59 - Вечност и миг
Автор: edinstvena Категория: Изкуство   
Прочетен: 2060 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 28.03.2009 13:37










                      Смъртта е потенция, която започва от самото раждане, неимуверна да се случи.  Защо тогава се страхуваме от смъртта? Защото се страхуваме от неизвестното? Ами тогава защо не се страхуваме от всеки предстоящ ден, а напротив се втурваме да кроим планове за бъдещето? Пък и как можем да сме сигурни, че наистина има от какво да се страхуваме. Ами ако животът не почва в момента на раждането и не свършва в момента на смъртта, ако е вечен прогрес? Смъртта е най-същественият момент от разбирането за живота. Защото, за да разберем смисъла на смъртта, трябва да разберем смисъла на живота.  Ако се замислим, че както във физиката енергията не се губи, а само преминава от един в друг вид.. дали не можем да се опитаме да приложим тази теория и в сферата на съзнанието. Ако приемем душата за притежаваща собствена субстанция, фактът че тя е невидима не опровергава нейната реалност. Както въздухът е невидим, но подържа живота, и както любовта е невидима, но движи света. Да, душата не може да се премери с линийка или да се снима, но  е субстанционална и вечно съществуваща. Затова тя не умира, а само се променя.
                         Представете си морските вълни, бурни, но затихващи. Раждат се и бягат, докато се разбият в брега и се превърнат в пяна. Но цялото море.. е необятно за нашето съзнание, невъплатимо в нашия разум. Вълната изчезва, но морето остава бъдно. То образува нова вълна. Която също се изчерпва, но то не . То е вечно обновяващото се разкриване на вечния живот. 
                      Смъртта е времето между раждането на две вълни, паузата между две ноти на нежна баладична песен, разстоянието между две капки дъжд, смяната на деня с нощта, нова глава от познат роман, вратата към нова стая. Смъртта е тайна, неоткрита страна, бял лист хартия, есенна мъгла, черно петно туш, мълчание.
                     А къде е мястото на човекът в този нищожен микрокосмос, нашия малък и жалък микрокосмос наречен живот, в който двете най-важни събития са раждането и смъртта. На човекът, който винаги иска още мъничко да поживее в свойто измерение, безопасното и познатото, колкото и прогнило да е то. Мъничко или вечно..? На същият, който превръща целия си живот в стремеж да приеме по-леко смъртта?
                      И все пак.. нашите сърца ни казват, че хората са предназначени за живот, а не за смърт.Интуитивно сме убедени, че сме призвани да проявяваме живот, пълноценност и пълнота. И сме убедени, че каквото и да ни се случва на този свят, който потенциално в възможно да не е единствения, е хубаво. Когато човек си отива от живота, незнайно къде, ние си задаваме в недоумение въпроси защо това се случва, защото сме егоисти. И осъзнаваме, че никой не умира вместо нас. 
                  

                 Това, че живеем.. на това трябва да се радваме. А ние искаме, и искаме..Какво повече бихме могли да искаме от това? Нима ни трябва вечност, щом не ценим миговете ? 
 
                        


Тагове:   Вечност,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viki11 - Никой не знае нищо за смъртта. А защо ...
14.11.2008 00:07
Никой не знае нищо за смъртта. А защо ни е страх, защото свършва това, което знаем. Започва нещо, което не знаем.
Лесно не се затриваме. Няма страшно. Божа работа.
цитирай
2. анонимен - Никой не се е върнал от отвъдното. . . ...
14.11.2008 00:56
Никой не се е върнал от отвъдното....на нас ни се иска да има задгробен живот..... така се успокояваме за душите на близките хора, които са ни напуснали завинаги
цитирай
3. viki11 - Аз искам да отида да видя.
14.11.2008 01:52
Аз искам да отида да видя.
цитирай
4. анонимен - Наистина никой не се е върнал от там, ...
14.11.2008 08:29
Наистина никой не се е върнал от там
, но си го написала красиво- иска ми се да вярвам, че наистина смъртта е просто миг от вечността, това е най- леката теория :) Но нека първо поживеем, после ще му мислим!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: edinstvena
Категория: Изкуство
Прочетен: 400889
Постинги: 74
Коментари: 648
Гласове: 1383
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930