Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2008 23:14 - Истината за лъжата
Автор: edinstvena Категория: Изкуство   
Прочетен: 5292 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 27.10.2008 23:18







                    Казват, че болката от истината е остра и дълбока- със своята справедлива дързост и непреклонна категоричност- но отшумява бързо. Kазват, че болката от лъжата е още по- остра и преследва цял живот. Не зная от кое боли повече. Мен най- много ме заболя от истината за лъжите ти.




Понякога се опитваме да прикрием лъжите си, като ги определяме като добро или благородство,но всъщност точно тази доброта не е ли чиста проба егоизъм? Но в същото време, не са ли добро, защото са най- краткия път към доброто? Та лъжата е най- лесния път до собствения, приказен, мечтан свят, в който по презумция сме щастливи, в който не съществуват отговорностите и дълга,лоялността и ценностите, не съществуват болката и задръжките, не съществува вината или съвестта. Сигурна съм, че няма човек, който да не е изричал поне една мъничка лъжа. Онази безобидна и благородна мъничка лъжа- най коварната. Защо ли? Ами просто защото е човешко. А тя носи след себе си лавина от лъжи, лъжите почват да идват една след друга, за да оправдаят собственото си съществуване. Докато в един момент се е стигнало до огромни и безсрамни лъжи, от които не можеш да се откажеш на никаква цена, не можеш да изгубиш сладостта от двойната заблуда. Често лъжите ни са насочени по- скоро към нас отколкото към другите. Обикновено не лъжем, за да нараним някого- точно обратното, за да му спестим някаква болка или разочарование. Но дали във всяка една ситуация, когато вярваме, че лъжем другия, не лъжем повече себе си. А какво по- голямо престъпление от самозаблудата- нима тук лъжата не губи всяка позитивна своя светлина.И не се ли преражда тя в жалък страх от реалността и непреодолимо желание за нова доза идилична илюзорност? Какво печелим с една лъжа- дяволитото усещане за грях, към което човек по Адамов пример се стреми. Или онази безпределна свобода и възможност да осъществяваш мечтите си на всяка цена, онази безкрупулност и безпринципност, която повежда собствената амбиция на Аз-а.  Парадокси..


Рано или късно обаче истината се изправя, измъква се изпод купчината камъни, с която старателно сме се опитали да я затрупаме. И брутално ни изкрещява в лицето, че не сме нищо повече от един страхливец, който се е опитал да има повече от собственото си съществуване, повече от идеалното щастие и да бъде повече от действителната си личност.. но не е успял. Да- всяка лъжа завършва с неуспех. Иначе би била истина.




Аз не зная защо ме излъга. Може би защото е просто човешко. Аз продължавам да те оправдавам, че понякога прибягваме до лъжите от добро. Но все пак съвсем не вярвам това да носи добро..







                      



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ilieva - Човек попада най-лесно в капана на ...
28.10.2008 00:19
Човек попада най-лесно в капана на лъжата, когато тя отговаря на желанията му
цитирай
2. edinstvena - A вярвате ли, че понякога може да ...
28.10.2008 11:04
A вярвате ли, че понякога може да излъжем несъзнателно ?
цитирай
3. rembo - moje, no samo ako sme ptologi4ni ...
28.10.2008 18:24
moje, no samo ako sme ptologi4ni lyjci! ne na lyjata!
цитирай
4. viki11 - С напредването на опита все по-м...
29.10.2008 00:13
С напредването на опита все по-малко вероятно е да се лъже несъзнателно. Зависи от съзнанието. Не мисля, че би ми се случило често, но все пак не е изключено.
Много хора казват, обичам те, а не е вярно.
Например, съм си мислила., има хора, които обичат да ги обичат. Но те не обичат другия. И това е лъжа, но кой да им каже. Те се възхищават на усещането и мислят, че е обич. В контекста на блога споделям за любов. Иначе има много други примери.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: edinstvena
Категория: Изкуство
Прочетен: 399627
Постинги: 74
Коментари: 648
Гласове: 1383
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031