Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2008 01:33 - Хлапаци
Автор: edinstvena Категория: Изкуство   
Прочетен: 1381 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 25.06.2008 01:44


 




                 Той е на 14. Мечтае да избяга някъде в Америка, в някакво училище, където учителите са деца. Има красиво скулесто лице, рошава руса коса, изписани устни. В междучасията не рита топка в коридора, а играе на PSP в мрежа. Няма мераци да опипва момичетата и да им откопчава сутиените- той одавна не е девствен. Първия път му беше с една на 19. Звънецът за влизане в час не го стряска, не подпалва подметките на кецовете му като на другите деца. Той сам решава кога часът започва. Когато учителят съобщи номера му за изпитване, той не се стряска. Просто откъсва празен лист, предава го и напуска часа. Той сам определя кога ще бъде изпитан. Не се притеснява да псува пред родителите си. Постоянно им търси пари без да се чувства длъжен. Говори по телефона през 50% от времето си. През останалото чати. Не се прибира по цяла нощ. Няма нужда от много сън- има толкова енергийни напитки, за да си губи времето. Преди 2 дни си продаде MP3kata за два пъти повече пари. Върти бизнес. Той е от новото поколение деца- които пушат, пият, правят безразборен секс без да се страхуват от СПИН, за които родителите са просто банкомати,които не четат,защото има холивудски филми, които не общуват, защото има интернет. Новите деца обичат да си играят на възръстни- през цялото си съзнателно съществуване. А техните родители са горди от факта. Те осъзнават, че децата им са различни, че не са хлапета. Но не знаят как да се държат с тях. Някои си придават важности, направляват живота им до момента, в който хвърлят палката и вдигат ръце. Други се радват, че няма да си губят времето с приказки за лека нощ. Трети пък постоянно се бъркат в живота им, питат ги защо са такива и онакива, но никога не чуват отговора от страх. Родителите на днешните деца живеят в друг свят.
               Днешните деца се борят- срещу морала, който ограничава свободата им, срещу ценностите, които им внушава традицията, срещу системата, миришеща на нафталин, срещу образованието, напомнящо комунизъм, срещу матрицата, в която живеят, срещу живота под карантина.
               Детството е първият завършен цикъл от човешкия живот. Какво ще видят обаче днешните деца в огледалото за обратно виждане- едно ехидно усмихващо се нищо. Та те не знаят, че могат да са деца, те никога не са били деца.. Затова не са научени да се подчиняват на правила и авторитети, не знаят какво е респект. Новите деца са егоисти, консуматори. Момичетата не подражават на Бритни и Фърги- те са Бритни и Фърги. Те спират с ръце движението на червено, ако им се наложи на улицата да си вържат обувката или да се наместят в обувките с високи токове. Или пък ако им се припуши точно след като слезат от тротоара. Тяхната кожа не се състарява от 4 пласта грим. А дори да се състари това ги радва. Те не се плашат от старостта, защото вече младостта се купува в операции. Така расъждават те- за днешните деца всичко има паричен еквивалент. Новите деца не плачат - тяхната природа е твърде сурова и модерна, за да им позволи такива демоде емоции. Те не остават без публика- животът на новите деца е шоубизнес. Скъсвайки бандерола на първата собствена кутия цигари, новите деца вече мислят да пробват кока. Играят покер и руска рулетка в класните стаи. Новите деца лъжат за възръстта си и с така самите забравят на колко са. Говорят свободно за политика, бизнес, международни отношения. В следващия момент играят екшъни. Живеят в Half life. И като там могат да си купят оръжия- само с няколко чуквания по клавишите. Днешните деца са хибриди- те не са нито деца, нито възръстни. "Защо?"- питаме всички и се ровим в учебниците по психология.Детството е първият завършен цикъл от човешкия живот. Какво ще видят обаче днешните деца в огледалото за обратно виждане- едно ехидно усмихващо се нищо. Всяко дете има нужда от сън. Освен това, на което не му мигва окото.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - За съжаление е истина всичко, което ...
26.06.2008 01:12
За съжаление е истина всичко, което си написала. Плаша се за децата и бъдещето на България. Те не знаят какво са ценности, морал, респект. Какво поколение ще възпитават.. не ми се мисли
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: edinstvena
Категория: Изкуство
Прочетен: 400168
Постинги: 74
Коментари: 648
Гласове: 1383
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930